A. Blinkenas susitiks su Izraelio, Jungtinių Arabų Emyratų, Bahreino ir Maroko diplomatijos vadovais, „kad paminėtų Abraomo susitarimų pasirašymo vienų metų metines ir aptartų būdus, kaip toliau gilinti ryšius ir kurti labiau klestintį regioną“, antradienį pranešė Valstybės departamento atstovas.

Vadinamuosius Abraomo susitarimus dėl ryšių su keliomis arabiškomis šalimis normalizavimo žydų valstybė pasirašė pernai, tarpininkaujant tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai.

Šis susitikimas ir tai, kad pavartotas terminas „Abraomo susitarimai“, rodo, jog prezidento Joe Bideno administracija priėmė tai, ką jo pirmtako D. Trumpo komanda laikė svarbiu savo užsienio politikos pasiekimu.

JAE bei jų pavyzdžiu greitai pasekę Bahreinas ir Marokas 2020 metais tapo pirmosiomis arabiškomis valstybėmis per kelis dešimtmečius, normalizavusios santykius su Izraeliu. Iki tol žydų valstybė turėjo taikos sutartis tik su Egiptu ir Jordanija.

Penktadienio minėjime nedalyvaus Sudanas, vadinamuosius Abraomo susitarimus pasirašęs sausį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)