„Rusija panaudos bet kokią pauzę kovose, kad sustiprintų nelegaliai užgrobtų teritorijų kontrolę ir papildytų savo pajėgas tolimesnėms atakoms“, – penktadienį per Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdį, minint Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metines, sakė A. Blinkenas.

Todėl Saugumo Tarybos narių neturėtų apkvailinti raginimai nutraukti ugnį, sakė A. Blinkenas ir perspėjo, kad ši klaida buvo padaryta dar 2015 m. po pirmosios Rusijos invazijos į Ukrainą.

Savo kalboje A. Blinkenas tiesiogiai neminėjo Kinijos, tačiau jo pastabas galima interpretuoti kaip reakciją į Kinijos pateiktą dokumentą dėl galimo taikos susitarimo užbaigiant karą Ukrainoje.

Penktadienį paskelbtame itin lauktame dokumente Kinija paragino nutraukti ugnį ir atnaujinti derybas, tačiau nepareikalavo, kad Rusija išvestų savo kariuomenę iš okupuotų Ukrainos teritorijų. Ukraina tokį planą atmetė.

Taikos susitarimas turi atitikti JT Chartijos principus: „suverenitetas, teritorinis vientisumas, nepriklausomybė“, tęsė A. Blinkenas. Kas nors kita tik „susilpnintų Chartiją ir pasiųstų žinią visiems būsimiems agresoriams, kad jie gali įsiveržti į šalis ir likti nenubausti“, pabrėžė A. Blinkenas.

Taika turi „garantuoti, kad Rusija negalės tiesiog pailsėti, persiginkluoti ir po kelių mėnesių ar kelerių metų atnaujinti karą“.

„Jei Rusija nutrauks kovas ir paliks Ukrainą, karas baigsis“, – baigė kalbą A. Blinkenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją