„Gruodžio 28 d. sukanka penkeri metai nuo to laiko, kai rusų valdžia neteisėtai sulaikė JAV pilietį Paulą Whelaną“, – teigiama A. Blinkeno pranešime.

A. Blinkenas pareiškė, kad po „slapto teismo už uždarų durų“ P. Whelanas „metų metus sunkiai dirbo Rusijos pataisos kolonijoje“, kur jam teko „patirti kitų kalinių smurtą ir rusų valstybinės žiniasklaidos priekabes“.

JAV pilietis buvo nuteistas 2018 m., jam pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo.

„Paulas ir jo šeima per ilgai kentė Rusijos vyriausybės sprendimo neteisėtai sulaikyti JAV piliečius pasekmes. Nepriimtina, kad žmonės naudojami vietoje pėstininkų ant politinių žaidimų lentos“, – sakė A. Blinkenas, pridurdamas, kad JAV vyriausybė toliau stengiasi grąžinti P. Whelaną namo.

Gruodį Vašingtonas yra pranešęs, kad Maskva atmetė naują pasiūlymą paleisti P. Whelaną ir Evaną Gershkovichių – dar vieną Rusijoje sulaikytą JAV pilietį.

JAV valstybės departamento atstovas Matthew Milleris tuomet pranešė, kad Vašingtonas pateikė „svarų pasiūlymą užtikrinti Paulo ir Evano paleidimą“, tačiau pasiūlymą „Rusija atmetė“. M. Mileris pasiūlymo nekonkretizavo, tačiau paaiškino, kad pasiūlymas buvo ne praignoruotas, bet atmestas.

Leidinio „Wall Street Journal“ korespondentas E. Gershkovichius buvo sulaikytas kovo pabaigoje, žurnalistinės kelionės į Rusijos Jekaterinburgo miestą Uralo kalnuose metu.

Jis kaltinamas JAV agentūrų naudai rinkęs slaptą informaciją apie Rusijos karinį ir pramoninį kompleksą. E. Gershkovichius ir jo darbdavys neigia, kad jis buvo susijęs su kokia nors šnipinėjimo veikla.

Neseniai Rusijos teismas pratęsė ikiteisminio žurnalisto sulaikymo terminą iki sausio 30 d.