JAV diplomatijos vadovas, pirmininkavęs Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke vykusiam posėdžiui dėl maisto trūkumo, 15 narių turinčiai Tarybai sakė, kad „badas neturi būti paverstas ginklu“.

Jis išskyrė Rusiją, sakydamas, kad jos invazija į Ukrainą praėjusiais metais kartu tapo ir „išpuoliu“ prieš pasaulinę maisto sistemą.

A. Blinkenas priekaištavo Maskvai dėl to, kad ji praėjusį mėnesį pasitraukė iš vadinamosios Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, kuri leido eksportuoti ukrainietiškus grūdus per jūrą karo tarp abiejų šalių metu.

Maskva atsisakė pratęsti susitarimą, todėl grūdų kainos smarkiai išaugo ir kirto skurdesnėms valstybėms.

„Kiekvienas šios tarybos narys, kiekvienas Jungtinių Tautų narys turėtų pasakyti Maskvai, kad gana išnaudoti Juodąją jūrą savo šantažui“, – sakė A. Blinkenas. – Užteks pažeidžiamiausius pasaulio žmones versti spaudimo priemone. Užtenka šio nepateisinamo, nesąžiningo karo“.

A. Blinkenas sakė, kad nuo Rusijos pasitraukimo iš susitarimo grūdų kainos visame pasaulyje išaugo daugiau kaip aštuoniais procentais.

JAV valstybės sekretorius pirmininkavo posėdžiui, Jungtinėms Valstijoms antradienį perėmus mėnesinį pirmininkavimą Saugumo Tarybai.

Vašingtonas ketina paskelbti „bendrą komunikatą, smerkiantį maisto kaip karo ginklo naudojimą“, kuris buvo priimtas per papildomą susitikimą už posėdžio ribų ir kurį jau pasirašė 91 šalis, sakė A. Blinkenas „ABC News“.

A. Blinkenas taip pat paskelbė apie 362 mln. dolerių naują finansavimą programoms, skirtoms kovai su maisto trūkumu ir nepakankama mityba dešimtyje Afrikos šalių ir Haityje, sakė vienas JAV pareigūnas.

Apie 345 mln. žmonių 79 šalyse kenčia nuo didelio maisto trūkumo. Tarp daugelio bado pasaulyje priežasčių, be ginkluotų konfliktų, yra ir klimato kaitos padariniai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją