„Tai viena didžiausių ir sudėtingiausių evakuacijos operacijų istorijoje“, – iš Baltųjų rūmų į žmones kreipėsi J. Bidenas, pabrėždamas pavojingus masinės evakuacijos koordinavimo elementus Talibano apsupties akivaizdoje. Talibai sekmadienį užėmė Afganistano sostinę.

„Negaliu pažadėti, koks bus galutinis rezultatas, ar... kad bus apsieita be praradimų rizikos, – kalbėjo prezidentas. – Tačiau kaip vyriausiasis kariuomenės vadas galiu jus patikinti, kad pasitelksiu visus reikiamus išteklius.“

Prezidentas nurodė, kad JAV pajėgos nuo rugpjūčio 14 d. evakavo iš Afganistano 13 tūkst., o nuo liepos – 18 tūkst. žmonių. Dar tūkstančiai evakuoti privačiais užsakomaisiais skrydžiais, kuriuos padėjo organizuoti JAV vyriausybė.

Anksčiau šiais metais J. Bidenas, sekdamas savo pirmtako Donaldo Trumpo 2020 m. pateiktais raginimais pasitraukti iš Afganistano, nustatė galutinę karių išvedimo iš šios šalies datą – rugpjūčio 31 d.

Paklaustas, ar iki šios sparčiai artėjančios datos bus evakuoti visi amerikiečiai, J. Bidenas teigė to siekiąs, tačiau įspėjo neabejoti ten esančių karo vadų priimamais sprendimais.

J. Bidenas anksčiau šią savaitę teigė manąs, kad nėra įmanoma palikti Afganistano „be chaoso“ – šalyje pastarosiomis dienomis stebimas būtent toks scenarijus, Kabulo oro uostą užplūdus tūkstančiams šalį siekiančių palikti žmonių.

Prezidentas taip pat teigė, kad jo administracija „palaikė nuolatinius ryšius“ su Talibanu, kad būtų galima koordinuoti ir sudaryti sąlygas saugiai JAV personalo evakuacijai.

Chaotiškam pasitraukimui patekus į viso pasaulio žiniasklaidos antraštes, J. Bidenas pabrėžė nematąs „iš mūsų sąjungininkų pusės reiškiamų abejonių dėl patikimumo“, susijusio su amerikiečių pasitraukimo eiga, ir pridūrė, kad JAV pajėgos glaudžiai bendradarbiauja su NATO dėl evakuacijos operacijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)