Per Padėkos dienos atostogas viešėdamas Nantuketo saloje J. Bidenas žurnalistų buvo paklaustas, ar jis ketina pasikalbėti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu arba Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Visiškai tikėtina“, – atsakė J. Bidenas.

„Esu susirūpinęs“, – pridūrė jis, kai buvo paklaustas apie penktadienį nuskambėjusį V. Zelenskio pareiškimą, kad buvo atskleistas sąmokslas Ukrainoje įvykdyti perversmą ir kad su juo yra susiję kai kurie Rusijos piliečiai.

„Remiame Ukrainos teritorinį vientisumą. Remiame Ukrainos gebėjimą valdyti save“, – pabrėžė JAV lyderis.

Kiek anksčiau penktadienį Baltieji rūmai paragino diplomatinėmis pastangomis mėginti deeskaluoti įtampą prie Ukrainos ir Rusijos sienos.

J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) pasikalbėjo su Ukrainos prezidento administracijos vadovu Andrijumi Jermaku, nurodė atstovė Emily Horne (Emili Horn).

„Jie aptarė bendrą susirūpinimą dėl tęsiamos Rusijos karinės veiklos netoli sienos su Ukraina ir griežtos retorikos Ukrainos atžvilgiu. Jie sutarė, kad visos šalys turėtų plėtoti diplomatines pastangas įtampai deeskaluoti“, – sakė E. Horne.

J. Sullivanas „pabrėžė Jungtinių Valstijų nesvyruojamą įsipareigojimą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, pridūrė ji.

Anksčiau V. Zelenskis taip pat apkaltino Rusiją siunčiant „labai pavojingus“ signalus pasienyje ir pareiškė, kad Ukraina „visiškai pasirengusi“ galimai konflikto su Rusija eskalacijai.

Maskva, remianti prorusiškus separatistus, įsitvirtinusius Rytų Ukrainos teritorijose, ir 2014 metais aneksavusi Krymo pusiasalį, visus kaltinimus atmena ir dėl įtampos kurstymo kaltina Ukrainą bei Vašingtoną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)