Kyjivas plečia ginklų, reikalingų, kad galėtų išvyti Rusijos pajėgas iš okupuotų teritorijų, sąrašą. Tačiau J. Bidenas pareiškė nepritariantis amerikiečių naikintuvų tiekimui Ukrainai.

„Ne“, – atsakė jis, Baltųjų rūmų žurnalistų paklaustas, ar pritaria, kad dabar, kai JAV, Vokietija ir kitos šalys sutiko sustiprinti Ukrainos arsenalą sunkiaisiais koviniais tankais, būtų pasiųsti ir F-16 ar kiti lėktuvai.

Europos lyderiai sakė esantys atviri šiai minčiai, nors Ukraina oficialiai dar nė neprašė sąjungininkių, kad asiųstų pažangių naikintuvų.

Analitikai mano, kad tiek Ukraina, tiek Rusija rengiasi dideliems puolimo veiksmams, tad Vakarų lėktuvai sustiprintų Kyjivo pajėgas. Per 11 mėnesių trunkantį karą Ukrainos oro pajėgos gerokai išeikvotos.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pareiškė neatmetantis galimybės suteikti Ukrainai naikintuvų, tačiau perspėjo dėl pavojaus, kad karas išplis. E. Macronas kalbėjosi su Nyderlandų ministru pirmininku Marku Rutte, kuris jau iškėlė mintį, kad Nyderlandai galėtų pasiųsti Ukrainai naikintuvų F-16.

E. Macronas taip pat sakė, kad „Iš esmės niekas nėra atmesta“, bet pabrėžė, jog tiekdama ginklus Ukrainai Prancūzija neturi susilpninti savo pačios ginkluotųjų pajėgų. Be to, jis sakė, kad Prancūzija turės būti tikra, jog šie ginklai nebus panaudoti smogti į taikinius Rusijoje, nes tai paaštrintų karą.

„Nėra jokių tabu, bet tai būtų didelis žingsnis“, – apie naikintuvų tiekimą sakė M. Rutte.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)