Leidinys „Telex“ gavo VRM atsakymą, patvirtinantį, kad ateityje „abiejų šalių pareigūnai galės kartu patruliuoti“. Esą tai užtikrins efektyvesnę komunikaciją tarp dviejų šalių piliečių ir valdžios institucijų, pagerins vidaus saugumą ir viešąja tvarką.

Iniciatyva aiškinama tuo, kad ji gali būti naudinga turizmo sezono piko metu populiariausiose vietose ir dideliuose renginiuose, kur gali būti daug Kinijos piliečių.

Ministerija teigia, kad nekalbama apie kažkokį precedento neturintį bendradarbiavimą. Pavyzdžiui, su Kroatija taip pat sudaryta panašių susitarimų dėl pajūrio kurortų, o Austrijos policininkai kartu su Vengrijos pareigūnais patruliuoja prie Balatono ežero.

Patruliavimo vietas ir patrulių skaičių bei laiką „nustatys vykdomosios institucijos, atsižvelgdamos į organizacinius ypatumus“.

Kinija tikisi sustiprinti teisėsaugos ir saugumo ryšius su Vengrija, abiem šalims minint 75-ąsias dvišalių santykių metines, per retą susitikimą su ministru pirmininku Viktoru Orbanu vasarį sakė Kinijos viešojo saugumo ministras Wang Xiaohong, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Vizito Budapešte metu Wangas sakė, kad tikisi, jog tokios pastangos taps „nauju dvišalių santykių akcentu“ kovos su terorizmu ir tarptautiniais nusikaltimais srityse.

Anksčiau Vokietijos leidinys „Welt“ pranešė, kad Vengrija ir Kinija sudarė sutartį, panašią į tą, kurią Kinija jau turi su Serbija. „Beveik nepastebėta Europos visuomenės Vengrija sudarė naują susitarimą su Pekinu“, – konstatavo „Welt.

Jame numatytas Kinijos pareigūnų dalyvavimas patruliuojant miestuose. Tokie susitarimai kelia įtarimus, jog Kinija taip legalizuoja savo jėgos struktūrų darbuotojus užsienio šalyse, kad galėtų stebėti savo piliečius.

Anksčiau žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Kinija kai kuriose Europos šalyse turi vadinamųjų aptarnavimo centrų savo piliečiams, kurie iš tikrųjų atlieka policijos nuovadų funkcijas.

Po to Nyderlandai pareiškė, kad Kinija turėtų uždaryti tokius centrus.

Nevyriausybinė organizacija „Safeguard Defenders“, stebinti žmogaus teisių pažeidimus, 2022 metais atskleidė, kad Kinija turi 102 slaptas policijos nuovadas tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė, Italija, Prancūzija, Nyderlandai ir Vengrija. Šių šešėlinių institucijų tikslas – kontroliuoti ir bauginti Kinijos piliečius užsienyje, o kartais ir sugrąžinti juos į Kiniją.

Vengrijos VRM atstovai teigia, kad jie nieko nežino tokių skyrių veiklą šalyje. Pasak žiniasklaidos, Vengrijoje yra du tokie centrai.

Vokietijos žaliųjų atstovas Europos Parlamente Danielis Freundas, vienas aršiausių V. Orbano kritikų Briuselyje ir Strasbūre, taip pakomentavo žinią apie susitarimą: „Kinijos policininkai užtikrina ne įstatymą ir tvarką, o neteisybę ir autoritarinę kontrolę. Jiems nėra ką veikti ES valstybės narės gatvėse.“

„V. Orbanas demonstruoja savo tikrąją spalvą: sodriai raudoną. Iš komunistinės diktatūros nėra ko pasimokyti, išskyrus tironiją ir totalitarinę piliečių kontrolę“, – sakė jis.

Saugumo paktas su Vengrija yra diplomatinė Kinijos pergalė Europos Sąjungoje, kai blokas svarsto savo ryšius su antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika dėl nesutarimų žmogaus teisių srityje, prekybos disbalanso ir Rusijos invazijos į Ukrainą.

Kinijos požiūris į NATO yra kritiškas, ypač po to, kai blokas pernai pareiškė, kad Pekinas savo „ambicijomis ir spaudimo politika“ metė iššūkį jo interesams, saugumui ir vertybėms. Kinijos valstybinė žiniasklaida pavadino NATO „grėsmingu“ iššūkiu taikai ir stabilumui pasaulyje.

Vis didėjantis Vengrijos artumas Pekinui jau įkalė pleištą į bendrą ES frontą.

Vengrija ne kartą stovėjo nuošalyje arba prieštaravo ES nuostatoms, kritikuojančioms Kiniją, pvz., žmogaus teisių klausimais, ir palankiai vertino Kinijos investicijas, nors ES ragina valstybes nares savo santykius su Kinija derinti su bloko pozicija.

Vengrijoje yra įsikūrusi didžiausia „Huawei Technologies“ logistikos ir gamybos bazė už Kinijos ribų, nepaisant Europos Komisijos įspėjimų, kad telekomunikacijų milžinė kelia pavojų ES saugumui.

„Huawei“ nuo 2016 metų bendradarbiauja su Šanchajuje įsikūrusia dirbtinio intelekto bendrove „Yitu Technology“, kuriančia „išmaniųjų miestų“ sprendimus, skirtus viešajam saugumui ir policijos darbui gerinti pasitelkiant dirbtinį intelektą ir vaizdo stebėseną.

Taip pat netrukus Vengrijoje įsikurs pirmoji Kinijos automobilių gamintojo BYD gamykla Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)