Kahalo Adasso Yisroelio bendruomenė išplatino pranešimą, kad nežinomi užpuolikai nuo gatvės sviedė du Molotovo kokteilius Berlyno Mitės rajono Brunenštrasės gatvėje esančio bendruomenės centro link.

Policija patvirtino išpuolio faktą ir pradėjo tyrimą.

Berlyno sinagoga apmėtyta Molotovo kokteiliais

Buteliai sprogo ir degusis skystis užsidegė, tačiau nei žmonės, nei pastatas nenukentėjo. Vietos dienraštis „Tagesspiegel“ pranešė, kad Molotovo kokteiliai į pastatą nepataikė ir užsiliepsnojo ant šaligatvio.

Pasikėsinimo padegti metu vietoje budėjo žydų centrą saugantys policininkai, tačiau nusikaltėlių sučiupti jiems nepavyko.

Pastate įsikūrę keletas žydų įstaigų, tarp jų – Talmudo Toros mokykla ir sinagoga, rašoma dienraščio „Tagesspiegel“ pranešime.

Berlyno sinagoga apmėtyta Molotovo kokteiliais

Padegti žydų bendruomenės pastatą mėginta po Berlyno policijos susidūrimų su nesankcionuotų demonstracijų Palestinai palaikyti dalyviais praėjus vos kelioms valandoms.

Spontaniškos demonstracijos buvo surengtos po to, kai Gazos Ruože įvyko ligoninės sprogimas, kurio metu žuvo šimtai žmonių.

Konfliktui tarp Palestinos smogikų grupuočių ir Izraelio vis aštrėjant, visame pasaulyje nuogąstaujama dėl galimų išpuolių prieš žydų grupes.

Po išpuolio Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad „antisemitizmui nėra vietos Vokietijoje“. Jis teigė, kad Vokietijoje bus stiprinama žydų įstaigų apsauga.

„Visiškai aišku, kad niekada nesitaikstysime su išpuoliais prieš žydų įstaigas,“ – O. Scholzas pareiškė per spaudos konferenciją Kaire, kur jis atvyko susitikti su Egipto vadovais.

O. Scholzas sakė esąs pasipiktinęs išpuoliais ir pranešimais apie tai, kad Berlyne vykstančiose nesankcionuotose demonstracijose Palestinai palaikyti skanduojami antisemitiniai šūkiai ir teigė, kad taip jaučiasi ir didžioji dalis vokiečių.

Kancleris sakė, kad smurtiniams išpuoliams, riaušėms ar protestams, kurių metu girdėti antisemitiniai šūkiai, Vokietijoje vietos nėra.

Valdžia privalo užkirsti kelią nesankcionuotoms demonstracijoms, o „policija turi apsaugoti žydų įstaigas“, aiškino O. Scholzas. „Tą mes ir darysime ir viską sustiprinsime.“

Tuo metu Italijos naujienų agentūra ANSA pranešė, kad iš Romoje esančios žydų bendruomenės mokyklos trečiadienį evakuoti žmonės po grasinimo susprogdinti bombą. Vėliau patikslinta, kad tai buvo pratybos.

Stambulo policija užkirto kelią mėginimui šturmuoti Izraelio konsulatą


Stambulo policija užkirto kelią protestuotojams naktį šturmuoti Izraelio konsulatą po Gazos Ruožo ligoninėje įvykusio sprogimo, per kurį žuvo dešimtys civilių, praneša vietos valdžia.

Stambulo gubernatoriaus biuras pranešė, kad ankstyvą trečiadienio rytą grupei asmenų apmėčius konsulatą akmenimis, pagaliais ir petardomis, buvo sužeista daugiau nei 60 žmonių, dauguma jų – policijos pareigūnai.

Vienas žmogus vėliau ligoninėje mirė dėl įvykio vietoje patirto infarkto, rašoma pranešime.

Trečiadienį dieną vietos gydytojų sąjunga ir nedidelė opozicijos partija prie Izraelio konsulato Stambule surengė protestą.

Šis incidentas Stambule taip pat įvyko po sprogimo Gazos Ruožo ligoninėje.

Palestinos ekstremistų organizacijos „Hamas“ kontroliuojamos Gazos ministerija dėl šio įvykio kaltina Izraelį, tačiau Izraelio kariuomenė teigia, kad dėl to kalta yra nuo kurso nukrypusi Palestinos ekstremistų grupuotės „Islamo džihadas“ paleista raketa. Savo teiginį kariuomenė grindžia iš oro darytomis įvykio vietos nuotraukomis, taip pat perimto „Hamas“ pareigūnų pokalbio įrašu.

Nepriklausomai įvertinti šiuos pareiškimus nebuvo galimybių.

Stambulo gubernatoriaus biuras pasmerkė Izraelio vykdomą Gazos bombardavimą kaip „panašų į teroro atakas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)