Opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos 2022 metų rugpjūtį įkurta vyriausybė tremtyje atidarė daugiau kaip 20 alternatyvių ambasadų ir informacijos centrų užsienyje.

40 metų S. Cichanouskaja, buvusi anglų kalbos mokytoja, kuri pabėgo iš Baltarusijos po to, kai 2020 metų rinkimuose varžėsi su A. Lukašenka ir galimai juos laimėjo, pareiškė, kad opozicija sieks alternatyvių pasų tarptautinio pripažinimo.

Kalbėdama Varšuvos viešbutyje keliems šimtams aktyvistų, įskaitant nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietines organizacijas, S. Cichanouskaja ragino opozicines jėgas užsienyje susivienyti ir paremti „Naujosios Baltarusijos“ judėjimo kūrimą.

„Deja, pastarieji treji metai mus išmokė visada ruoštis blogiausiam. Jau pripratome prie fakto, kad nepakanka net ir stipriausio noro pakeisti supuvusią sistemą“, – sakė ji antrajame metiniame opozicijos susirinkime po praėjusių metų susitikimo Lietuvoje.

„Esame pripratę, kad dėl režimo politikos mūsų taiki Baltarusija šiandien vadinama šalimi agresore ir statoma į vieną gretą su Rusija“, – sakė ji.

Viena iš Baltarusijos opozicijos veiklų – organizuoti iniciatyvas, kuriomis siekiama skatinti teatro baltarusių kalba veiklą, knygų leidybą ir švietimą. „Tai leidžia mums išsaugoti savo tapatybę ir perduoti nacionalines vertybes naujajai baltarusių kartai“, – sakė S. Cichanouskaja.

Rusų kalba ilgą laiką buvo faktiškai pirmoji Baltarusijos kalba, o valdžios institucijos baltarusių kalbos vartojimą vertina kaip opoziciją palaikantį elgesį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją