Du netoli sienos skridę Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė Lenkijos oro erdvę, antradienį pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP, remdamasi Gynybos ministerija.

Antradienį sraigtasparniai kirto sieną Belovežo rajone, maždaug už 250 kilometrų į rytus nuo Varšuvos. Ministerija nurodė, kad sraigtasparniai skrido labai mažame aukštyje, todėl radiolokatorių sistemoms buvo sunku juos aptikti.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas įsakė padidinti karių skaičių pasienyje ir skirti papildomų išteklių, įskaitant kovinius sraigtasparnius. Lenkija apie incidentą informavo NATO.


Rusijos privačios kariuomenės „Wagner“ kovotojų antplūdis į Baltarusiją sukėlė nerimą Lenkijoje ir kitose NATO šalyse. Todėl Lenkijos kariuomenė jau buvo permetusi papildomų karių iš šalies vakarų į rytus.

Šeštadienį Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė susirūpinimą dėl „Wagner“ samdinių judėjimo Baltarusijoje Lenkijos link. Dėl to padėtis pasienyje „dar grėsmingesnė“, sakė jis.


„Wagner“ pajėgos persikėlė į Baltarusiją po nesėkmingo maišto Rusijoje. Minsko karinė vadovybė paskelbė, kad samdiniai Baltarusijoje atsakingi už kareivių mokymą ir turi perteikti savo kovinę patirtį, įgytą Rusijos kare prieš Ukrainą.

Šiuo metu Europos Sąjungos narėje Lenkijoje vyksta rinkimų kampanija, rudenį šalyje bus renkamas naujas parlamentas.


Po to, kai du Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė Lenkijos oro erdvę, į Lenkijos URM skubos tvarka buvo iškviestas Baltarusijos ambasados reikalų patikėtinis.

Apie įvykusį incidentą Lenkija pranešė NATO ir informavo apie ketinimą pasiųsti į pasienį papildomus pajėgų dalinius.

Antradienį Lenkijos žiniasklaida pranešė apie tai, kad du baltarusių sraigtasparniai praskrido virš Belovežo, esančio netoli Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Vietos savanorė Eliza Kovalčik paviešino sraigtasparnių nuotrauką.

Kaip teigia nepriklausomi tyrėjai, sraigtasparniai Mi-24 ir Mi-8 buvo atsidūrę per maždaug 3 km nuo sienos Lenkijos teritorijoje, o tada apsisuko ir nuskrido į Baltarusiją.

Lenkijos valdžia oro erdvės pažeidimo faktą iš pradžių neigė ir tvirtino, kad stebėsenos sistemos Baltarusijos sraigtasparnių neužfiksavo.

„Lenkijos užsienio reikalų ministerija išreiškė ryžtingą protestą ir paragino Baltarusiją nedelsiant pateikti išsamų įvykusio incidento paaiškinimą. Lenkija pabrėžė, kad šis incidentas vertinamas kaip eilinis bandymas eskaluoti įtampą Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Lenkija tikisi, kad Baltarusija susilaikys nuo tokio pobūdžio veiksmų“, – nurodoma Lenkijos URM pranešime.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija atmetė kaltinimus dėl Lenkijos oro erdvės pažeidimo.

„Kaltinimai dėl to, kad Baltarusijos oro pajėgų ir oro gynybos pajėgų sraigtasparniai Mi-24 ir Mi-8 pažeidė Lenkijos sieną yra išgalvoti. Lenkijos karinė-politinė vadovybė juos pateikė siekdama eilinį kartą pateisinti pajėgų ir priemonių telkimą prie sienos su Baltarusija“, – teigiama agentūros „BelTA“ cituojamame pranešime.

„Pranešimą, kuris nėra patvirtintas objektyviais Lenkijos kontrolės duomenimis, Baltarusijos gynybos ministerija vertina kaip kažką iš serijos „viena bobutė sakė“ ir teigia, kad sraigtasparniai Mi-24 ir Mi-8 oro erdvės nepažeidė“, – teigia Baltarusijos institucija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)