Prancūzija tvirtina, kad 104 jos žvejų laivai vis dar neturi leidimo žvejoti Britanijos ir Normandijos salų vandenyse, kuriuos turėjo gauti pagal Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės praėjusį gruodį pasirašytą „Brexito“ susitarimą.

Didžioji Britanija neigia diskriminuojanti prancūzų žvejus ir sako, kad dauguma prašymus licencijoms pateikusių laivų negali pateikti dokumentų, kurių reikia licencijai gauti.

Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as neatmetė galimybės, kad JK gali suteikti „dar kelias dešimtis [licencijų], pademonstruodama geros valios ženklą“, o tai reiškia, kad derybos gali būti tęsiamos toliau.

„Jeigu JK laikysis savo, tada mes paprašysime Europos Komisija pradėti teisinį skundą“, – jis penktadienį sakė radijui „Franceinfo“.

Jungtinės Karalystės aplinkos sekretorius George'as Eustice'as penktadienį turi susitikti derybų su ES aplinkos komisaru Virginijumi Sinkevičiumi.

ES atstovė Briuselyje nurodė, kad derybos su JK vysta, ir jų dalyviai užsibrėžė tikslą penktadienį pasiekti susitarimą.

„Abi pusės, Europos Komisija ir JK, sutarėme, kad turime abipusį įsipareigojimą užbaigti šias diskusijas šiandien sėkmingu rezultatu“, – sakė Vivian Loonela.

Santykiai pablogėjo

Prancūzija šiemet ne kartą buvo susikibusi su Jungtine Karalyste dėl žvejybos teisių, Lamanšo sąsiaurį nelegaliai kertančių migrantų, prekybos susitarimų po „Brexito“ ir povandeninių laivų pardavimo sandorio su Australija.

Londonas gegužę buvo trumpam dislokavęs du karinio laivyno laivus, kai augant įtampai dėl žvejybos licencijų dešimtys prancūzų laivų buvo trumpam apsupę pagrindinį Džersio uostą, o prancūzai dėl to išsiuntė du pakrantės apsaugos laivus.

Praėjusį mėnesį dar vieną trumpą protestą surengę prancūzų žvejai blokavo keltų eismą ir prekių judėjimą per Lamanšą.

Daugelis analitikų ir diplomatų mano, kad Londono ir Paryžiaus santykiai yra blogiausi per mažiausiai du dešimtmečius, o galbūt ir daugiau.

„Problema su britų vyriausybe – kad ji nedaro to, ką sako“, – prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė per spaudos konferenciją ketvirtadienį. Prieš dvi savaites jis apkaltino britų premjerą Borisą Johnsoną „nerimtai“ vertinant migracijos problemos sprendimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją