Kalbėdama skubios Žmogaus teisių tarybos sesijos Afganistano klausimu atidaryme M. Bachelet paragino Talibaną gerbti įsipareigojimus dėl moterų ir mergaičių teisių, etninių ir religinių mažumų, susilaikyti nuo represijų.

„Dabar Talibanui tenka visa atsakomybė paversti šiuos įsipareigojimus tikrove“, – sakė ji.

„Griežtai raginu Talibaną priimti jautraus valdymo ir žmogaus teisių normas, stengtis atkurti socialinę sanglaudą bei susitaikymą, taip pat ir gerbiant visų, kas kentėjo per konflikto dešimtmečius, teises“, – Tarybai sakė M. Bachelet.

„Viena esminė raudona linija bus Talibano elgesys su moterimis ir mergaitėmis“, – sakė ji ir paragino „gerbti jų teises į laisvę, judėjimo laisvę, švietimą, saviraišką ir užimtumą“.

„Mergaičių galimybių gauti kokybišką vidurinį išsilavinimą užtikrinimas bus vienas svarbiausių įsipareigojimo žmogaus teisėms rodiklių“, – pabrėžė M. Bachelet.

Antradienio sesija vyksta JAV kariams vadovaujant vis desperatiškesnėms pastangoms išskraidinti iš Kabulo tūkstančius žmonių, Talibanui įspėjus, kad evakuacija galės tęstis tik dar vieną savaitę.

Minios žmonių toliau renkasi prie oro uosto, daugeliui afganistaniečių baiminantis gyvenimo valdant Talibanui.

Talibanas žada, kad šį kartą jo valdymas skirsis nuo brutalaus režimo 10-ajame dešimtmetyje, kai moterys turėdavo sėdėti namuose, būdavo draudžiama dauguma pramogų, o už pažeidimus būdavo taikomos griežtos bausmės, įskaitant užmėtymą akmenimis ir viešas egzekucijas.

Tačiau naujasis įvaizdis vertinamas skeptiškai, pasirodant pranešimams, kad kovotojai pastarosiomis dienomis ėjo iš namų į namus ieškodami oponentų, tarp jų žurnalistų.

Net prieš Talibano sugrįžimą į valdžią Afganistane pastaraisiais mėnesiais buvo daug daugiau civilių aukų, nurodo JT.

M. Bachelet sakė, kad jos biuras gavo patikimų pranešimų apie rimtus pažeidimus Talibano kontroliuojamose teritorijose, įskaitant susidorojimus, moterų teisių varžymą, draudimą mergaitėms lankyti mokyklą ir vaikų kareivių verbavimą.

„Žmogaus teisių pažeidimai mažina kaltininkų teisėtumą ir žmonių atžvilgiu, ir regioninių bei tarptautinių institucijų, kitų valstybių atžvilgiu“, – įspėjo ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)