Trumpas vizitas, kurį planuojama surengti kovo viduryje, žymės takoskyrą santykiuose tarp JAV ir Kubos – komunistinės valstybės, kuri ilgiau negu pusę šimtmečio buvo priešiška Vašingtonui, kol B.Obama ir Kubos prezidentas Raulis Castro prieš daugiau negu metus pradėjo dėtis pastangas atkurti ryšius.

Nuo tada abi šalys atidarė savo ambasadas viena kitos sostinėse, atkūrė komercinius skrydžius, o prezidento vizitas laikomas kitu svarbiu žingsniu, turinčiu padėti sumažinti nesutarimus.

B.Obama į Kubą užsuks per kelionę po Lotynų Amerikos šalis ateinantį mėnesį, sakė pareigūnai, prašę neviešinti jų vardų, nes apie tą vizitą dar nebuvo paskelbta oficialiai. Baltieji rūmai tai ketina padaryti ketvirtadienį.

Nors B.Obama jau seniai planavo aplankyti Kubą paskutiniais savo kadencijos metais, žinia apie šią kelionę iškart buvo sukritikuota tų, kurie pasisako prieš šiltesnius santykius su Havana – įskaitant kai kuriuos prezidento posto siekiančius respublikonų kandidatus.

Teksaso senatorius Tedas Cruzas, kurio tėvas pabėgo iš Kubos į JAV 6-ajame dešimtmetyje, sakė, kad B.Obamai nederėtų lankytis toje saloje, kol ją tebevaldo Castro šeima.

Floridos senatorius Marco Rubio, kuris irgi yra imigrantų iš Kubos palikuonis, taip pat peikė prezidento planus aplankyti „antiamerikietišką komunistinę diktatūrą“.

„Šiandien, praėjus metams ir dviem mėnesiams po Kubos atsivėrimo, Kubos vyriausybė tebėra tokia pat despotiška, kokia buvo visada“, – sakė M.Rubio televizijai CNN.

Pezidentas Harry Trumanas lankėsi JAV priklausančioje Gvantanamo įlankos karinėje bazėje Kubos pietrytinėje pakrantėje 1948 metais, o buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris ne kartą viešėjo toje saloje jau baigęs kadenciją. Nei vienas pareigas einantis JAV vadovas nesilankė Havanoje nuo prezidento Calvino Coolidge'o vizito 1928 metais.