Vašingtono vadovas sakė kalbą atstovams iš 60 šalių, dalyvaujantiems trijų dienų konferencijoje ekstremizmo tema. Renginys surengtas po įvykdytų mirtinų išpuolių Danijoje ir Prancūzijoje.

B. Obama pareiškė, kad pasaulis privalo konfrontuoti su ideologijomis, kurios verčia žmones radikalėti. Anot jo, tokios grupuotės kaip „Islamo valstybė“ (IS) ar „al-Qaeda“ jokiu būdu nėra religinės, o veikiau teroristinės.

JAV prezidentas visai neseniai paragino Kongresą oficialiai sankcionuoti karines pajėgas Irake ir Sirijoje kovoti su džihadistais. Be kita ko, JAV ir jų partnerės nuo pernai metų šiose šalyse vykdo antskrydžius prieš IS taikinius.

Tačiau B. Obama akcentavo, kad kova prieš ekstremizmą nebus laimėta pasitelkus tik karinę galią. Pasak prezidento, bendruomenės privalo atlikti savo vaidmenį.

„Šie teroristai pirmiausia yra grėsmė bendruomenėms, į kurias jie taikosi“, – sakė B. Obama, pridūręs, kad musulmonai visame pasaulyje nebūtinai prisijungia prie žiaurių IS taktikų, tačiau juos paperka požiūris, kad Vakarų vertybės „užteršė“ islamą. Pasak prezidento, tokie įsitikinimai pavienius asmenis priverčia radikalėti.

JAV ir jų sąjungininkės yra sunerimusios dėl didėjančio ekstremizmo Libijoje ir Vakarų Afrikoje. Baiminamasi ir dėl europiečių ir amerikiečių, kurie vis dažniau papildo IS džihadistų gretas.

Pernai Kanadoje įvykęs išpuolis, per kurį žuvo vienas karys, sukėlė nerimą dėl ekstremizmo augimo. Tuo metu Europoje imtasi didesnių saugumo priemonių po to, kai islamistai surengė atakas Paryžiaus satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ redakcijoje. Šį savaitgalį panašūs įvykiai pasikartojo Kopenhagoje.