Dešiniojo sparno partijos „Likud“ vadovas pastarosiomis savaitėmis, kaip pranešama, vedė intensyvias derybas su Darbo partijos vadovu Isaacu Herzogu dėl galimybės suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę.

I. Herzogas, kurio partija yra sudariusi Sionistų sąjungą su centristinės pakraipos politine jėga „Hatnuah“, jau artimiausiomis dienomis gali pristatyti savo partijai galimą koalicinį susitarimą, trečiadienį praneša žiniasklaida.

I. Herzogo atėjimas į vyriausybę būtų atidžiai stebimas tarptautinės bendrijos dėl jo galimo poveikio prie žlugimo slenksčio esančiam taikos procesui su palestiniečiais.

Nepriklausomos palestiniečių valstybės šalininkas I. Herzogas įvardijamas kaip galimas kandidatas į užsienio reikalų ministro pareigas, kurias šiuo metu laikinai eina vyriausybės vadovas B. Netanyahu.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisis antradienį paragino izraeliečius ir palestiniečius žengti istorinius žingsnius taikai pasiekti. Kai kurie politikos apžvalgininkai šiame jo pasisakyme įžvelgė mėginimą išreikšti palaikymą galimam I.Herzogo atėjimui į vyriausybę.

Suformavus nacionalinės vienybės vyriausybę, B.Netanyahu ir I.Herzogas galėtų apsilankyti Egipte ir imtis naujos taikos iniciatyvos padedant A.F.al Sisi, rašo laikraštis „The Jerusalem Post“, cituodamas šaltinius abiejose partijose.

Tačiau abiejose stovyklose jaučiamas stiprus pasipriešinimas koalicijai su politiniais oponentais, ir apžvalgininkai pažymi, kad dar nėra garantijų, kad toks susitarimas tikrai bus pasiektas.

I.Herzogo pagrindinė varžovė Darbo partijoje Shelly Yachimovich galimą aljansą su „Likud“ pavadino „kraujo vestuvėmis“.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ ji pažadėjo kovoti už „teisingumą, švarią vyriausybę, ideologiją ir partijos garbę“.

„Likud“ partija taip pat nėra vieninga šiuo klausimu. Keli jos nariai sakė, kad jiems būtų priimtinesnis aljansas su nacionalistine partija „Yisrael Beiteinu“, o ne „darbiečiais“.

Sionistų sąjunga buvo suformuota prieš 2015-ųjų visuotinus rinkimus, siekiant atimti valdžią iš B.Netanyahu, tačiau jai nepavyko, o premjeras vėliau suformavo vieną dešiniausių vyriausybių šalies istorijoje.

Tačiau B.Netanyahu koalicijai daugumą parlamente garantuoja vos vienos vietos persvara ir premjerui būtų labai naudinga platesnė parama, kad nebebūtų koalicijos partnerių politiniu įkaitu.