Valstybės sienos apsaugos tarnyba pranešė, kad verslininkas Rubenas Vardanianas, kuris nuo 2022 metų lapkričio iki šių metų vasario vadovavo Armėnijos separatistų vyriausybei, buvo perduotas Baku pareigūnams po to, kai buvo sulaikytas pakeliui į Armėniją.

Tarnyba taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip 1968 metais gimusį R. Vardanianą už rankų laiko du saugumo pareigūnai.

Azerbaidžanas sutiko leisti separatistams, sudėjusiems ginklus, išvykti į Armėniją pagal praėjusį trečiadienį pasiekto paliaubų susitarimo sąlygas.

Tačiau Azerbaidžano vyriausybės šaltinis AFP sakė, kad pasieniečiai taip pat ieško įtariamųjų „karo nusikaltimais“, kurie bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Kol kas neaišku, kokie kaltinimai gali būti pateikti R. Vardanianui.

Azerbaidžanas derasi dėl „reintegracijos“ sąlygų su separatistų lyderiais už uždarų durų vykstančiose derybose, kurioms tarpininkauja Rusija.

R. Vardaniano žmona Veronika Zonabend sakė, kad jos vyrą „šį rytą Azerbaidžano valdžia suėmė pasienyje, kai jis bandė išvykti kartu su tūkstančiais armėnų“.

„Prašau jūsų maldų ir paramos, kad mano vyras būtų saugiai paleistas“, – rašė ji savo vyro paskyroje socialiniame tinkle „X“.

Iš Kalnų Karabacho jau pabėgo beveik pusė gyventojų, Armėnijai gresia humanitarinė krizė

Armėnija trečiadienį pranešė, kad beveik pusė gyventojų pabėgo iš Kalnų Karabacho po to, kai Azerbaidžanas praėjusią savaitę sutriuškino dešimtmečius trukusią separatistų kovą už nepriklausomą valstybę.

Jerevanas bando absorbuoti benamių ir alkanų etninių armėnų jūrą, o pareigūnai vis dar bando nustatyti daugiau kaip 100 žmonių, dingusių be žinios po pirmadienį įvykusio degalų saugyklos sprogimo, buvimo vietą. Per sprogimą žuvo 68 žmonės.

Ugnis pliūptelėjo tuo metu, kai pabėgėliai pildėsi degalų atsargas ilgai kelionei vieninteliu kalnų keliu, vedančiu iš regiono į Armėniją.

Armėnijos vyriausybė teigė, kad į šalį jau atvyko daugiau kaip 50 tūkst. pabėgėlių nuo tada, kai Azerbaidžanas sekmadienį panaikino devynis mėnesius trukusią anklavo blokadą.

Kai kurie pasienyje esantys pabėgėliai AFP pasakojo, kad juos išvykti ragino separatistų valdžia.Pabėgėliais tapo beveik pusė iš maždaug 120 tūkst. regiono gyventojų ir reiškia esminį etninės kontrolės pokytį žemėse, dėl kurių pastarąjį šimtmetį ginčijosi daugiausia krikščionys armėnai ir musulmonai azerbaidžaniečiai.

Tai taip pat didina ekonominę įtampą Armėnijoje – Kaukazo šalyje, neturinčioje nei išėjimo į jūrą, nei didelių gamtinių išteklių, o jos ilgalaikė diplomatinė ir karinė partnerystė su Rusija dabar kelia tik problemas.

Humanitarinė krizė

Po praėjusią savaitę prasidėjusių kovų Armėnijos vyriausybė pareiškė, kad yra pasirengusi apgyvendinti 40 tūkst. pabėgėlių šeimų.

Tačiau Armėnijos ministro pirmininko Nikolo Pašiniano atstovė spaudai antradienį vakare sakė, kad vyriausybei kol kas pavyko rasti būstą tik 2 850 žmonių.

Gresianti humanitarinės krizė N. Pašinianui sukelia politinių problemų. Antradienį opozicija sutiko nutraukti šešias dienas trukusius antivyriausybinius protestus, kad pareigūnai galėtų sutelkti dėmesį į pagalbą pabėgėliams iš Kalnų Karabacho.

Kita vertus, opozicija yra susiskaldžiusi ir neturi vienos figūros, kuri galėtų mesti iššūkį N. Pašinianui.Tačiau analitikai teigia, kad opozicijai diriguoja Maskva ir Kalnų Karabacho separatistų rėmėjai, turintys šaknų regione. Jų pyktis gali padidėti po to, kai Azerbaidžanas trečiadienį sulaikė Rubeną Vardanianą – Kalnų Karabacho verslininką, kuris nuo 2022 metų lapkričio iki šių metų vasario mėnesio vadovavo separatistinei vyriausybei – jam mėginant įvažiuoti į Armėniją.

„Pabėgėlių antplūdis turės rimtą poveikį Armėnijos vidaus politinei padėčiai“, – AFP sakė nepriklausomas politikos analitikas Borisas Navasardianas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją