„Kad būtų sustabdytos antiteroristinės priemonės, nelegalios Armėnijos ginkluotosios pajėgos turi iškelti baltą vėliavą, sudėti visus ginklus, o neteisėtas režimas turi pats save paleisti. Kitaip antiteroristinės priemonės bus tęsiamos iki galo“, – paskelbė Azerbaidžano prezidentūra.

Savo ruožtu Armėnijos remiami separatistai paragino Azerbaidžaną pradėti derybas ir nutraukti karo veiksmus. Karabachas „ragina Azerbaidžaną nedelsiant nutraukti ugnį ir sėsti prie derybų stalo“, paskelbė atsiskyrusio regiono užsienio reikalų ministerija.

Antradienį separatistai pranešė, kad Azerbaidžano kariuomenė atsiskyrusioje teritorijoje naudoja kovinę aviaciją, artileriją ir kovinius bepiločius orlaivius, kovos vyksta „visoje“ fronto linijoje.

„Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos naudoja artileriją ir raketų ugnį, atakuoja bepiločiais orlaiviais (dronais), karine aviacija“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė armėnų separatistų kariuomenė Karabache ir pridūrė: „Kovos tęsiasi visoje sąlyčio linijoje“.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas antradienį telefonu kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu dėl Azerbaidžano karinių operacijų kalnų Karabache, pranešė N. Pašiniano atstovė. „Buvo aptarta padėtis Kalnų Karabache po Azerbaidžano užpuolimo. Abi šalys pabrėžė, kad jėgos panaudojimas yra nepriimtinas ir kad būtina panaudoti tarptautinius mechanizmus deeskalacijai“, - sakoma spaudos sekretorės Nazeli Baghdasaryan pranešimuose apie abu pokalbius. JAV ir Prancūzija turi dideles armėnų diasporas.

Prancūzija antradienį pareikalavo skubiai sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį dėl Kalnų Karabacho, o Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Azerbaidžano pradėtą karinę operaciją etniniame armėnų anklave pavadino „neteisėta, nepateisinama, nepriimtina“. „Norėčiau pabrėžti, kad laikome Azerbaidžaną atsakingu už Kalnų Karabacho armėnų likimą“, – Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos Niujorke kuluaruose žurnalistams sakė Catherine Colonna. Ji pasmerkė „sunkiųjų ginklų panaudojimą taip pat ir gyvenamose vietovėse“.

Anksčiau Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Azerbaidžano operacija „kelia grėsmę tūkstančiams civilių, jau nukentėjusių nuo mėnesį trukusios neteisėtos blokados, ir prieštarauja tarptautinės bendruomenės pastangoms derybomis pasiekti susitarimą“.

Azerbaidžanas pasmerkė Prancūzijos „islamofobiškus“ komentarus apie karinę operaciją Karabache, Baku užsienio reikalų ministerija pareiškė: „Islamofobiška ir antiazerbaidžanietiška Prancūzijos politika, taip pat jos nepriimtinas kišimasis į Azerbaidžano vidaus reikalus aiškiai parodo, kad kuo toliau Prancūzija bus nuo regiono, tuo bus geriau“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją