Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas ir Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas tarpvyriausybinį susitarimą pasirašys Adelaidėje su prancūzų laivų statybos kompanija DCNS, konstruojančia ir statančia povandeninius laivus „Shortfin Barracuda“.

Australijos gynybos ministrė Marise Payne Sidnėjuje sakė, kad povandeninių laivų laivynas yra „didžiausia gynybos viešųjų pirkimų programa“ šalies istorijoje.

Už laivus bus sumokėta iš viso 50 mlrd. Australijos dolerių (34,3 mlrd. eurų). Be to, šiame projekte numatyta ir atskirų sutarčių tarp Australijos ir JAV rangovų.

Naujoji sutartis bus pasirašyta antradienį. Joje bus numatytos „teisinės gairės, pagal kurias Australija ir Prancūzija bendradarbiaus būsimoje povandeninių laivų programoje kelis ateinančius dešimtmečius“.

Ministrės teigimu, tai yra „labai svarbus įvykis kuriant pagrindinį regiono povandeninių laivų laivyną“ .

DCNS kontraktą suprojektuoti ir pastatyti naujos kartos povandeninių laivų Australijos karo laivynui, laimėjo balandį. Prancūzai įveikė varžovus iš Vokietijos ir Japonijos,

DCNS nurodė planuojanti statyti 4,5 tūkst. tonų talpos dyzelinių ir elektrinių variklių varomus laivus „Shortfin Barracuda“. Jų konstrukcija pagrįsta naujųjų Prancūzijos povandeninių atomlaivių „Barracuda“, kurių talpa – 4,7 tūkst. tonų, projektu.

Projektavimo darbai jau prasidėjo, o australų ekspertai dirba Šerbūre. Tuo tarpu DCNS antradienį atidarys kelis naujus biurus Adelaidėje, kur dirbs iki 300 inžinierių.

Kadangi Kanbera nori kiek įmanoma daugiau įtraukti į projekto įgyvendinimą Australijos pramonę ir darbininkus, M.Payne nurodė, kad šalyje su „Shortfin Barracuda“ programa bus susiję 2 800 darbuotojų. Pirmasis povandeninis laivas turėtų būti paruoštas naudojimui maždaug 2030 metais.

Prancūzų pareigūnai tikisi įdarbinti 3–4 tūkst. tiesiogiai ir netiesiogiai su projektu susijusių darbuotojų. DCNS rugpjūtį nukentėjo dėl didelės įslaptintų duomenų vagystės apie jos statomus povandeninius laivus, kuriuos naudoja Indijos karinis laivynas.

Vis dėlto Australija nebeturi jokių priekaištų dėl saugumo, o J.-Y.Le Drianas savo ruožtu užtikrino, kad dėl informacijos nutekinimo Prancūzijoje vyksta teismo tyrimas.

„Saugumo prioritetai yra įtraukti“ į povandeninių laivų programą, sakė M.Payne.

Tas nutekinimas „turėjo pakenkti Prancūzijai“, – pridūrė J.-Y.Le Drianas ir pažymėjo, kad abi šalys gruodžio 8 dieną Paryžiuje pasirašė susitarimą dėl darbo su slapta informacija.

„Barracuda“ laivai turėtų pakeisti Australijos pasenusius elektrinius dyzelinius „Collins“ klasės povandeninius laivus.

Tačiau Australijos gynybos ministrė plačiau nepakomentavo, koks būsiąs naujųjų laivų greitis ir dydis. Ji užsiminė, kad jie bus „pirmaujantys regione“ ir geresni negu „Collins“ klasės povandeniniai laivai.

Rugsėjį buvo nurodyta, kad įslaptintas kovines sistemas laivams „Barracuda“ pagamins amerikiečių gynybos pramonės milžinė „Lockheed Martin“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)