Tiek Kijevo vyriausybė, tiek prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje kaltina vieni kitus pažeidinėjant trapias paliaubas, dėl kurių buvo susitarta praeitą mėnesį. Tuo metu JAV prezidentas Barackas Obama ir Europos lyderiai svarsto galimybes imtis kitokių priemonių sustabdyti konfliktui, nuo pernai balandžio nusinešusiam jau apie 6 tūkst. žmonių gyvybių.

JAV ir Europos pareigūnai susirūpinę, kad sprendimas pasiųsti ginklų Kijevui gali dar labiau eskaluoti konfliktą ir įtraukti Vakarų šalis į netiesioginį karą su Rusija.

Bet kai kurie JAV įstatymų leidėjai ragina B.Obamą apginkluoti Kijevą ir suteikti atsvarą tam, ką jie laiko didėjančia Rusijos agresija.

Antony Blinkenas
„Privalome palaikyti spaudimą, kurį vykdome, kad įtikintume Rusiją pakeisti savo kryptį, nustatytą Ukrainos atžvilgiu“, – JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Antony Blinkenas sakė Vokietijos radijui DLF, duodamas interviu, kuris buvo paskelbtas penktadienį.

A.Blinkenas pažymėjo, kad Ukrainai „reikalinga galimybė apsiginti“ ir kad Jungtinės Valstijos jau teikia neletalinę karinę pagalbą – įskaitant mokymus, kuriuos jis siejo su bendru JAV ir Ukrainos dalyvavimu misijose Irake ir Afganistane.

Tačiau paklaustas apie galimybę, kad JAV pasiųs Ukrainai letalinės ginkluotės, A.Blinkenas atsakė nemanantis, kad tas konfliktas galėtų būti išspręstas karinėmis priemonėmis.

„Taip pat žinome, jog jeigu tiektume daugiau gynybos technologijų, Rusija galėtų lengvai į tai atsakyti, pasiųsdama du, tris ar keturis kartus daugiau negu mes“, – sakė A.Blinkenas, kurio komentarai buvo verčiami iš anglų į vokiečių kalbą.

F. Mogherini: ES turi rasti bendrą kalbą su paprastais rusais

Federica Mogherini
Europos Sąjunga turi rasti bendrą kalbą su paprastais rusais, ypač jaunimu, kad pagerintų santykius, kurie šiuo metu yra labiausiai įtempti nuo Šaltojo karo laikų, penktadienį pareiškė Bendrijos užsienio politikos vadovė.

„Turime rasti bendrą kalbą su Rusijos žmonėmis, pradedant jaunimu... kad paskatintume juos žvelgti į Europą savo akimis ir megzti kontaktus visoje Europoje“, - sakė Rygoje viešinti Federica Mogherini.

„Negalime numoti ranka į jaunų rusų kartas“, - sakė ji, kreipdamasi į ES šalių parlamentarus, kurie susirinko Rygoje aptarti bendrosios užsienio, saugumo ir gynybos politikos klausimų.

Priešpriešą tarp Vakarų ir Rusijos pakurstė pernai kovą Maskvos įvykdyta Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksija ir jos parama Ukrainos rytuose veikiantiems prorusiškiems separatistams.

„Europos Sąjunga niekada nesiekė ir nesieks konfrontacijos su Rusija“, - pabrėžė F.Mogherini, pridūrusi, kad „Europos Sąjungos DNR nėra užkoduotas konfrontacijos siekis“.

Buvo labai simboliška Rygoje pabrėžti, kad Europos Sąjunga vieninga dėl savo veiksmų rytuose ir pietuose tokiu metu, kai susiduria su grėsmėmis, iššūkiais ir galimybėmis abiem kryptimis, penktadienį Rygoje sakė Bendrijos užsienio politikos vadovė.

F. Mogherini atvyko į Rygą dalyvauti Tarpparlamentinėje bendros užsienio ir saugumo bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferencijoje.

ES užsienio politikos vadovė sakė, kad dabartiniai saugumo iššūkiai Bendrijos pietuose ir rytuose yra bendra visų ES valstybių, o ne atskirų regionų problema.

F.Mogherini pažymėjo būtent Bendrijos valstybių nacionaliniai parlamentai ir visuomenės nuomonė yra lemiami veiksniai, turintys padėti ES įveikti šiuos iššūkius išsaugant savo vienybę ir didinant savo vaidmenį pasitelkus kaimynystės politiką.