Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto išvados prieštarauja Kubos tvirtinimams, esą ši ranga tik buvo siunčiama remontui į Šiaurės Korėją ir turėjo būti grąžinta.

Kontrabandiniam siuntiniui, paslėptam po cukraus kroviniu, priklausė naikintuvai „MiG“, varikliai, raketos ir priešlėktuvinės raketų gynybos sistemos, rašo theguardian.com.

JT sankcijos draudžia pardavinėti ginklus Šiaurės Korėjai, kad atominę bombą ir balistines raketas siekianti turėti šalis neįsigytų naujų technologijų. Jei Kubos karinė įranga buvo skirta Šiaurės Korėjos reikmėms, tai reikštų, kad Pchenjanas siekia išsaugoti savo senstančią konvencinę ginkluotę.

Laivas „Chong Chon Gang“ buvo perimtas liepos 15 dieną Panamos kanale. 25 konteineriai su Kubos karine įranga buvo rasti po 10 tūkst. t cukraus. Kariniai įrengimai nebuvo įtraukti į laivo krovinio deklaraciją.

Stokholmo instituto ekspertai nurodė matę Panamos pareigūnų bei JT Narkotikų ir nusikalstamumo organizacijos ataskaitą bei nuotraukas, kas buvo rasta konteineriuose. Instituto ekspertai pažymėjo, kad laivas gabeno kitą krovinį, kurio Kubos pareigūnai nepaminėjo viešuose pranešimuose, įskaitant granatsvaidžių amuniciją ir konvencinę artileriją. Didžioji dalis šio krovinio buvo nauja ir supakuota originaliose dėžėse.

„Akivaizdu, kad tai neturėjo būti „pataisyta ir grąžinta Kubai“, savo analizėje teigė institutas.

Konfiskavus krovinį, Kuba tvirtino, kad jam priklausė „susidėvėję gynybos ginklai“, įskaitant du orlaivius „MiG-21“, 15 variklių, devynias raketas dalimis ir dvi priešlėktuvinės gynybos sistemas. Visa tai Šiaurės Korėjoje „turėjo būti suremontuota ir grąžinta“. Šiaurės Korėja pareiškė sudariusi „teisėtą kontraktą“ taisyti „senstančius ginklus“ ir grąžinti juos Kubai.

JT sankcijose teigiama, kad organizacijos narės turi neleisti tiesiogiai ar netiesiogiai tiekti, parduoti ar pervežti ginklus bei medžiagas Šiaurės Korėjai, įskaitant jų atsargines dalis, tačiau išskyrus smulkius bei lengvuosius ginklus.