Ši informacija prieš kelias dienas paskelbta internetinėje „Roskosmos“ svetainėje.

Kaip rašo newsru.com, užsienio ekspertai konstatuoja, kad, jei bazė iš tikrųjų būtų perkelta į Krymą, Rusijos įvykdyto Krymo užėmimo nepripažįstančios NASA ir Europos kosmoso agentūra atsidurtų keblioje situacijoje.

Jei astronautai iš Europos ir JAV sutiktų vykti į Rusijos bazę Kryme be Ukrainos vizos, tai būtų vertinama kaip naujojo regiono diplomatinio statuso pripažinimas.

Astronautams atsisakius vykti į bazę Kryme, jie netektų galimybės dalyvauti mokymuose ir negalėtų skristi į kosmosą.

Apie šią dilemą, su kuria susidūrė astronautai, rašo britų leidinys „The Times“. Šiame leidinyje pabrėžiama, kad Vakarų kosmoso agentūros šiuo metu beveik visiškai priklauso nuo Rusijos, nes į Tarptautinę kosminę stotį jų astronautus nugabena Rusijos transporto priemonės, o tai reiškia, kad Rusija turi galimybę sutrukdyti nesukalbamų kolegų kosmose vykdomą darbą.

„The Time“ pateikia skaitytojams JAV specialisto nuomonę.

Ekspertas jaučia didelę nuoskaudą dėl to, kad Maskva taip gudriai visus apsuka apie pirštą. JAV universitete kosmines programas vystantis Howardas McCurdy mano, kad po TSRS griūties Rusija buvo pakviesta į Tarptautinę kosminę stotį beveik vien tik iš gailesčio, norint suteikti jai galimybę integruotis į Vakarų ekonominę bendruomenę.

O dabar, anot eksperto, Rusijos elgesiu nepatenkintoms Vakarų valstybėms tenka bendradarbiauti su šia šalimi, nuolat susiduriant bendroje teritorijoje, į kurią jie patys Rusiją ir pakvietė.

JAV televizijos kanalo NBC internetinėje svetainėje rašoma, kad skrydžiai Rusijos erdvėlaiviais – tai vienintelis būdas nugabenti JAV astronautus į Tarptautinę kosminę stotį, o vėliau – grąžinti atgal į Žemę.

Todėl Rusijai nusprendus nebeskraidinti astronautų iš Vakarų, tai taptų tikra bėda JAV.

NBC straipsnyje taip pat rašoma, kad bazės perkėlimas į Krymą iš tikrųjų nėra susijęs su ekonominėmis aplinkybėmis ar unikaliais privalumais, kuriuos suteikia mokymai ant Juodosios jūros pakrantės.

Bazės įkūrimas Sevastopolyje taps tik našta Rusijos biudžetui, o mokymus ant Juodosios jūros pakrantės galima buvo vykdyti ir Sočyje, kur astronautai buvo ruošiami anksčiau.

Verta pastebėti, kad šių diplomatinių pinklių auka gali tapti ir žymioji dainininkė Sarah Brightman, kuri išreiškė norą vykti į Tarptautinę kosminę stotį kaip turistė ir pretenduoja tapti pirmąja į kosmosą nuvykusia muzikos atlikėja.

Gali būti, kad jai taip pat teks apsispręsti dėl vykimo į Sevastopolį. Jei JAV miuziklų žvaigždė S. Brightman atsisakytų kelionės į Krymą, tai galėtų pasitarnauti jaunajai populiariosios muzikos dievaitei Lady Gaga, kuri tikina ketinanti aplenkti S. Brightman.