Valdančioji Konservatorių partija paskelbė, kad naujas lyderis bus išrinktas iki spalio 28 dienos, taip išvengiant atsistatydinus Borisui Johnsonui vasarą susiklosčiusio scenarijaus, kai per įnirtingas kelias savaites trukusias varžybas L. Truss nugalėjo Rishi Sunaką).

Su vis didesniu partiečių spaudimu trauktis susidūrusi L. Truss pripažino, kad „negali įvykdyti mandato“, dėl kurio buvo išrinkta, ir paliko postą gilėjant politiniam chaosui.

Įstatymų leidėjų maištas prieš L. Truss kilo po to, kai ji buvo priversta atšaukti katastrofiškus mokesčių mažinimo planus, sukėlusius chaosą rinkose, šaliai ir taip išgyvenant sunkią pragyvenimo išlaidų krizę.

Leiboristų lyderis Keiras Starmeris, kurio opozicinės partijos reitingai per trumpą ir audringą L. Truss darbo laikotarpį smarkiai pakilo, paragino nedelsiant surengti visuotinius rinkimus.

„Tai ne šiaip muilo opera torių partijos viršūnėje“, – sakė jis ir įspėjo apie „didžiulę žalą“ JK ekonomikai, nors svaro kursas po dramatiško L. Truss pareiškimo šiek tiek pakilo.

Kalbėdama Dauningo gatvėje L. Truss sakė, kad liks premjere, kol bus išrinktas jos įpėdinis, kuris taps ir partijos, ir šalies lyderiu.

„Sutarėme, kad per kitą savaitę bus surengti lyderio rinkimai“, – sakė ji po susitikimo su įtakingo konservatorių parlamentarų 1922-ųjų komiteto pirmininku Grahamu Brady.

„Taip bus užtikrinta, kad ir toliau vykdysime savo fiskalinį planą, išlaikysime šalies ekonominį stabilumą ir nacionalinį saugumą“, – kalbėjo L. Truss.

Nesileisdamas į detales, G. Brady žurnalistams sakė, kad naujasis lyderis bus paskirtas iki kitos savaitės penktadienio, prieš naujajam iždo kancleriui Jeremy Huntui spalio 31-ąją pateikiant svarbų biudžeto planą.

G. Brady pareiškimas rodytų, kad partija gali rasti būdą, kaip apeiti eilinių torių gretas, išrinkusias L. Truss.

R. Sunakas buvo perspėjęs, kad jos pažadai sumažinti mokesčius ir reguliavimo mastą neribojant vyriausybės išlaidų, siūlomas priemones finansuojant papildomu skolinimusi, yra neapgalvoti ir gali dar labiau padidinti į dešimtmečių aukštumas pakilusią infliaciją bei pakirsti rinkos pasitikėjimą šalies ekonomika.

R. Sunako perspėjimai pasitvirtino ir ketvirtadienį buvęs iždo kancleris greitai tapo lažybų bendrovių favoritu pakeisti L. Truss. Tačiau B. Johnsono lojalistai ir toliau į jį žiūri labai įtariai.

Apie atsistatydinimą L. Truss paskelbė po to, kai vėlų trečiadienį atsistatydino vidaus reikalų sekretorė, o daugelis torių parlamentarų sukilo dėl svarbaus balsavimo, Bendruomenių Rūmuose vyraujant chaotiškoms scenoms.

Iki ketvirtadienio ryto keliolika torių parlamentarų buvo viešai paraginę L. Truss trauktis. Kiek anksčiau ji buvo priversta atšaukti katastrofiškus mokesčių mažinimo planus, sukėlusius chaosą rinkose, šaliai ir taip išgyvenant sunkią pragyvenimo išlaidų krizę.

Pranešama, kad dar daugiau torių buvo pateikę G. Brady laiškus, raginančius pašalinti L. Truss iš posto, nors pagal partijos taisykles metus būtų draudžiama rengti naujo lyderio rinkimus.

„Premjerė pripažįsta, kad vakar buvo sunki diena, ir supranta, kad visuomenė norėjo, jog vyriausybė mažiau dėmesio skirtų politikai, o daugiau – prioritetų įgyvendinimui“, – žurnalistams anksčiau sakė jos atstovas spaudai.

Nepraėjus nė dviem valandoms po šio komentaro, L. Truss paskelbė atsistatydinanti. Premjerės pareigas ji ėjo vos 45 dienas – trumpiausiai iš visų JK ministrų pirmininkų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją