JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas pirmadienio vakarą pranešė, kad Z. Khalilzadą poste pakeis jo ligšiolinis pavaduotojas Thomas Westas. „Dėkoju ambasadoriui Z. Khalilzadui už jo tarnybą ir sveikinu specialųjį įgaliotinį šiose pareigose Th. Westą“, - sakė jis.

JAV prezidentui Joe Bidenui paskelbus apie karių išvedimą iš Afganistano, Talibanas rugpjūčio viduryje – likus dviem savaitėms iki planuotos JAV misijos pabaigos – perėmė valdžią.

Z. Khalilzadas jau prezidentaujant Donaldui Trumpui buvo specialusis pasiuntinys Afganistanui. Jis daug prisidėjo prie to, kad būtų išsiderėta praėjusių metų vasarį Dohoje pasirašyta sutartis tarp D. Trumpo vyriausybės ir talibų. Susitarimas numatė visišką JAV dalinių išvedimą jau šių metų gegužės pabaigoje. Tai, anot ekspertų, atvėrė kelią Talibanui ruoštis valdžios perėmimui. Demokratas J. Bidenas balandį paskelbė, kad misija baigsis rugpjūčio gale. Tada radikalių islamistų veržimasis įgavo pagreitį.

Talibanui perėmus valdžią, Kabulo oro uoste vyko chaotiška evakuacijos akcija. Prieš baigiantis JAV evakuacijos misijai per išpuolį prie oro uosto žuvo 13 amerikiečių kareivių ir dešimtys afganistaniečių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją