Kvala Lumpūro tarptautinis oro uostas (KLIA) šią savaitę įdėjo laikraštyje keistą skelbimą, kuriame nurodoma, kad trijų „Boeing 747-200F“ lėktuvų savininkai „neatsekami“, ir reikalaujama, kad jie kuo greičiau atsilieptų, antraip lėktuvai būsią parduoti.

KLIA valdančios bendrovės „Malaysia Airports“, įsikūrusios Sepango mieste, generalinis direktorius Zainol Mohdas Isa anksčiau sakė, kad oro uostas stengiasi susisiekti su lėktuvų savininkais, kurie buvo žinomi.

„Nežinau, kodėl jie neatsiliepia. Gali būti įvairių priežasčių. Kai kada taip nutinka dėl to, kad jie nebeturi pinigų tęsti veiklą“, – aiškino Zainol Mohdas Isa.

„Malaysia Airports“ vadovas nurodė, kad bendrovė tuos lėktuvus savininkams atiduotų tik tuomet, kai jie susimokėtų tūpimo, stovėjimo ir kitus mokesčius.

Jeigu pinigų nebus gauta iki gruodžio 21 dienos, lėktuvai būsią parduoti aukcione arba supjaustyti į metalo laužą, siekiant padengti patirtas išlaidas.

Tačiau Malaizijoje įsteigtos firmos „Swift Air Cargo“ vadovas Blue Petersonas tvirtino naujienų agentūrai AFP, kad jo bendrovė nupirko šiuos lėktuvus iš ankstesnių savininkų birželį ir kelis mėnesius palaikė ryšį su KLIA vadybininkais dėl šių lėktuvų.

„Atsikėliau gruodžio 7-osios rytą ir buvau priblokštas žinios, kad ieškomas savininkas“, – sakė 55-erių B.Petersonas, amerikietis, buvęs Malaizijos oro linijų pilotas.

Pasak jo, KLIA vadovybė vėl atsisakė pripažinti, kad šie lėktuvai priklauso firmai „Swift Air Cargo“, nors buvo pateikti atitinkami dokumentai, tarp kurių yra ir ankstesnio savininko pareiškimas.

Firmna „Swift Air Cargo“ laukia Malaizijos leidimo, kad galėtų pradėti operacijas.

Beje, KLIA yra tas pats oro uostas, iš kurio pernai kovo 8 dieną pakilo oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvas su 239 keleiviais ir įgulos nariais ir pradingo. Jo dingimas tebėra viena didžiausių aviacijos paslapčių.

Malaizija anksčiau šiais metais patvirtino, kad sparno detalė, rasta Prancūzijai priklausančioje Reunjono saloje Indijos vandenyne yra šio dingusio lainerio dalis. Tačiau jokių kitų nuolaužų nebuvo rasta, nors Australijos vadovaujamos paieškos Indijos vandenyne buvo didžiulio masto.