Demokratas J. Bidenas per 2020 metų varžybas su D. Trumpu dėl Baltųjų rūmų pažadėjo, kad atsisakys respublikono vykdytos politikos ir sienos nebestatys.

Tačiau jo paties Nacionalinio saugumo departamentas ketvirtadienį paskelbė apie naujos atkarpos statybą pietų Teksase, kad būtų išspręstas „didelis ir skubus poreikis“, nes padaugėjo kertančių sieną migrantų.

J. Bidenas, kuris pagal apklausų rezultatus žengia koja kojon su D. Trumpu artėjant galimai dar vienai 2024 metų rinkimų dvikovai, tvirtino, kad jo pirmtakas nepaliko galimybės rinktis dėl sienos statybos.

„Jie turi naudoti pinigus tam, kam jie buvo skirti. Aš negaliu to sustabdyti“, – sakė jis žurnalistams Ovaliniame kabinete.

Pasak prezidento, pinigus sienos statybai 2019 metais paskyrė JAV Kongresas ir nuo tada įstatymų leidėjai atmeta jo raginimus perskirstyti lėšas.

Paklaustas, ar, jo manymu, siena yra veiksminga, J. Bidenas atsakė paprastai: „Ne“.

Nauja sienos atkarpa bus pastatyta JAV ir Meksikos pasienio ruože Rio Grandės slėnyje, kur šiais biudžetiniais metais buvo užfiksuota daugiau kaip 245 tūkst. bandymų neteisėtai patekti į šalį.

Nelegali imigracija tapo dideliu J. Bideno politiniu galvos skausmu, nes opoziciniai respublikonai kaltina jį dėl vangios pasienio politikos.

Sienos klausimas netgi padidino neaiškumą dėl JAV pagalbos Ukrainai, nes kai kurie respublikonai atsisakė patvirtinti lėšas, kol J. Bidenas nesiims veiksmų dėl migrantų.

„Aš buvau teisus“


D. Trumpas sakė, kad J. Bideno administracijos žingsnis parodė, jog „buvau teisus, kai pastačiau 560 mylių... visiškai naują, gražią sieną“.

„Ar Joe Bidenas atsiprašys (sic) manęs ir Amerikos už tai, kad taip ilgai užtruko, kol pajudėjo, ir leido, kad mūsų šalį užplūstų 15 mln. nelegalių (sic) imigrantų, nežinia iš kur atvykusių?“, – rašė D. Trumpas savo platformoje „Truth Social“.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras sukritikavo JAV planą ir pavadino jį „pralaimėjimu“ prieš derybas su Meksike besilankančiu JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu. Jų derybos surengtos smarkiai išaugus skaičiui žmonių – daugiausia iš Centrinės Amerikos ir Venesuelos – siekiančių kirsti sieną iš Meksikos į JAV.

Vėliau ketvirtadienį J. Bideno administracija paskelbė, kad bus atnaujinti tiesioginiai deportacijos skrydžiai į Venesuelą, nors jai vis dar taikomos JAV sankcijos dėl žmogaus teisių pažeidimų.

„Tai daroma po Venesuelos valdžios institucijų sprendimo priimti atgal savo piliečius“, – sakė aukštas administracijos pareigūnas.