„Mes sutriuškinsime priešą“, – renginyje pareiškė viena oratorė, generolo žmona.

Į Kremliui artimų organizacijų surengtą mitingą susirinko apie 500 žmonių. Rusijos gynybos ministerija prieš tai patvirtino 63 karių žūtį po ukrainiečių artilerijos smūgio.

Remiantis nuotraukomis, po artilerijos smūgio pastatas, kuriame buvo kariai, tarp jų tikriausiai ir daug mobilizuotųjų iš Samaros regiono, visiškai sugriautas. Rusijos socialiniuose tinkluose pasigirdo ir kritika rusų karinei vadovybei, kuri apgyvendino kareivius nedidelėje erdvėje ir dar netoli ginklų ir amunicijos.

Tačiau per gedulo demonstraciją Samaroje, anot pranešimų, nebuvo kalbama nei apie generolų klaidas, nei apie rusų karių buvimą Ukrainoje. Priešingai, oratoriai pasisakė už tai, kad karo veiksmai tęstųsi.

„Paprašiau savo vyro atkeršyti“, – pareiškė generolo žmona.

Ukraina teigia, kad Rusija planuoja taktikos pokyčius, naudodama daugiau dronų

Rusija ruošiasi suintensyvinti atakas prieš Ukrainą, naudodama Irane pagamintus dronus kamikadzes, teigia Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Maskvai ieškant būdų, kaip toliau daryti spaudimą Kyjivui po kelis mėnesius trukusių Kremliaus karo strategijos nesėkmių mūšio lauke.

„Turime informacijos, kad Rusija planuoja ilgalaikę ataką (dronais kamikadzėmis) „Shahed“, – sakė V. Zelenskis savo vakariniame vaizdo kreipimesi vėlai pirmadienį.

Anot jo, praėjus daugiau nei 10 mėnesių po to, kai Rusija įsiveržė į kaimyninę šalį, siekiama palaužti Ukrainos pasipriešinimą, „sekinant mūsų žmones, (mūsų) priešlėktuvinę gynybą, mūsų energetiką“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas svarsto, kaip sustiprinti pasitikėjimą ydingomis Maskvos karinėmis pastangomis, kurios pastaraisiais mėnesiais susilpnėjo dėl Ukrainos kontrpuolimo, remiamo Vakarų tiekiamais ginklais. Dėl to kai kuriuose Rusijos sluoksniuose kariuomenės rezultatai yra kritikuojami.

Pastarąjį kartą Kremlius patyrė gėdą, kai Ukrainos pajėgos raketomis apšaudė objektą rytiniame Donecko regione, kuriame buvo dislokuoti Rusijos kariai, ir 63 iš jų žuvo. Tokį skaičių paskelbė Maskva, nors Kyjivas ir kai kurie Rusijos karo tinklaraštininkai teigė, kad dėl smūgio Makijivkoje galėjo žūti keli šimtai karių.

Tai buvo vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių išpuolių prieš Kremliaus pajėgas nuo karo pradžios prieš daugiau nei 10 mėnesių.

Vakarų sustiprinta Ukrainos oro gynyba apsunkino Rusijos karo lėktuvų raketų smūgius. Irane pagaminti dronai kamikadzės yra pigus ginklas, kuris taip pat skleidžia baimę tarp karių ir civilių gyventojų. Vakarų šalys kaltina Iraną tiekiant Rusijai bepiločius orlaivius, kurie, kaip įtariama, naudojami Ukrainai pulti, ir įvedė sankcijas Teheranui. Pastarasis šiuos kaltinimus neigia.

Karo studijų institutas teigė, kad V. Putinas siekia sustiprinti savo strategijos palaikymą tarp svarbių Rusijos figūrų.

„Rusijos oro ir raketų kampanija prieš Ukrainą greičiausiai nesukelia Kremliaus norimo informacinio poveikio Rusijos nacionalistams“, – vėlai pirmadienį pareiškė analitinis centras.

„Tokios didelės karinės nesėkmės ir toliau apsunkins V. Putino pastangas nuraminti Rusijos karo šalininkų bendruomenę ir išlaikyti vyraujantį naratyvą vidaus informacinėje erdvėje“, – pridūrė institutas.

V. Zelenskis perspėjo, kad artimiausiomis savaitėmis „naktys gali būti gana neramios“.

Taip pat, anot jo, per pirmąsias dvi naujųjų metų dienas, kurios buvo pažymėtos nesiliaujančiomis naktinėmis dronų atakomis prieš Ukrainos miestus ir energetikos infrastruktūrą, šalies pajėgos numušė daugiau kaip 80 Irano gamybos dronų.

Tikintis palaužti pasipriešinimą Rusijos invazijai, per tolimojo nuotolio bombardavimus buvo taikomasi į elektros tinklus, kad civiliai gyventojai žiemos šalčių akivaizdoje liktų be elektros.

„Kiekvienas numuštas dronas, kiekviena numušta raketa, kiekviena diena, kai mūsų žmonėms tiekiama elektra, ir minimalūs elektros išjungimo laikotarpiai yra būtent tokios pergalės“, – teigė V. Zelenskis.

Per naujausius mūšius naktį per Rusijos raketų smūgį į Družkivkos miestą iš dalies okupuotoje rytinėje Donecko srityje buvo sužeisti du žmonės, antradienį pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka.

Pareigūnai sakė, kad per išpuolį sugriauta ledo ritulio arena, vadinama didžiausia ledo ritulio ir dailiojo čiuožimo mokykla Ukrainoje.

Naktį taip pat pranešta apie Rusijos apšaudymą šiaurės rytinėje Charkivo srityje ir pietrytinėje Dnipropetrovsko srityje.

Neseniai susigrąžintose pietinės Chersono srities teritorijose pirmadienį per Rusijos apšaudymą žuvo du žmonės ir dar devyni buvo sužeisti, antradienį pranešė Ukrainos Chersono gubernatorius Jaroslavas Januševičius. Jo teigimu, Rusijos pajėgos pirmadienį 32 kartus apšaudė Chersono miestą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)