„Baltijos respublikų valstybinis savarankiškumas pasirodė esąs nepagrįstas”,- gruodžio 15 d. per Nižnij Novgorodo ekspertų klubo, skirto patriotinių judėjimų Rusijoje vystymui, posėdį pareiškė M. Leontjevas.

„Didžioji dauguma etninio vietinio elektorato – tai nacistai”,- teigė žurnalistas.

„O nacistai - tai žmonės, su kuriais normalus pokalbis ir normalių teisių suteikimas jiems yra neįmanomi. Tai žmonės, kuriuos reikia šaudyti. Kulka - vienintelis argumentas nacistams. Ir jie sulauks, kai mūsų tankai ims rikiuotis Rygoje”, - M. Leontjevo pareiškimą cituoja “Niznij Novgorod”.

Vis dėlto pagrindine M. Leontjevo pasisakymo Nižnij Novgorode tema tapo „nacionalinis nusikalstamumas”.

Žurnalisto nuomone, kova su juo – tai valstybės saugumo klausimas. „Lyginant su slavų, nacionaliniai banditai niekuo neprasikalto, bet taip susiklostė gyvenimas, kad jie turi būti kitoje politikos plokštumoje”,- sakė M. Leontjevas. “Kovoti su jais reikia ne vadovaujantis BPK ir BK principais, ne įprastine milicijos veikla, o vadovaujantis nacionalinio saugumo principais”,- aiškino skandalingas žurnalistas.

„Dėl to, kad etninės grupuotės buvo išstumtos iš Maskvos ir Sankt Peterburgo, jos persikėlė į provinciją”, - pareiškė televizijos laidų vedėjas. „Situacija pakraščiuose pablogėjo”, - konstatavo žurnalistas. Skandalingai pagarsėjusio žurnalisto manymu, kovojant su šiuo reiškiniu, būtina sąžiningai apie tai kalbėti per visuomenės informavimo priemones.

„Nėra nei vieno pavyzdžio, kai atviras tarpvalstybinių konfliktų aptarimas sąlygotų tarpvalstybinių santykių harmonizavimą”, - pripažino lyderis.

Bet nutylėti apie etninį nusikalstamumą ir „įžūliai meluoti” „galima tik tokiu atveju, jei už to „stovi” labai galinga reali politika”.

M. Leontjevas ragina represijomis kovoti su pogromais. „Reikia tik spausti baisia jėga – ir viskas”,- nurodė M. Leontjevas. „Ir jei ši politika daugiau ar mažiau yra vykdoma nuolat, tai ji gali sulaikyti problemą”,- teigė žurnalistas.“Jei jūs turite realią imperiją, tai galima pašalinti. Reali imperija gali jėga ir autoritetu išspręsti šiuos klausimus.

Reali Čečėnijos krizės pabaiga įmanoma tik tada, kai Grozne ir stanicose atsiras reikšminga Čečėnijos gyventojų dalis, tai ten grįš tie, kurie buvo priversti išvykti iš respublikos”, - aiškino M. Leontjevas.