Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas patvirtino šį sprendimą, kuris laikomas ženklu, kad Armėnija darosi vis mažiau ir mažiau priklausoma nuo Rusijos. Toliau yra bendraujama visais lygiais, pasakė D. Peskovas, tačiau daugiau informacijos nesuteikė.

Pagal dvišalę sutartį, nuo Sovietų Sąjungos griūties 1992 m. Zvartnoco tarptautiniame oro uoste į vakarus nuo Jerevano budėjo rusų kariai, saugodami jungtį su Rusijos karinėmis pajėgomis Armėnijoje.

Armėnija dabar yra sukūrusi nuosavų saugumo pajėgumų ir galėtų pati užtikrinti oro uosto saugumą, praėjusią savaitę pasakė Armėnijos saugumo tarybos sekretorius Armenas Grigorianas. Be to, jis pridūrė, kad smarkiai suprastėjo ir oro uoste esančio Rusijos karinio transporto kokybė.

N. Pašinjano teigimu, šis klausimas laikytinas techniniu, o ne politiniu ar geopolitiniu. Tačiau Armėnijos santykiai su jos tradicine rėmėja šiuo metu yra atvėsę. Jerevaną nuvylė tai, kad Maskva nesuteikė jos siūlytos pagalbos, kai Azerbaidžanas pastaraisiais metais užgrobė Kalnų Karabacho teritoriją.

Su Azerbaidžanu ir Turkija besikivirčijanti Armėnija pastaruoju metu ėmė dairytis naujų saugumo partnerių Vakaruose – pavyzdžiui, Prancūzijoje.

Armėnija sustabdė aktyvią narystę ir Maskvos vadovaujamoje Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijoje (KSSO). Šis aljansas taip ir nesugebėjo paaiškinti, už ką jis nori būti atsakingas Armėnijoje, antradienį sakė N. Pašinjanas.

Jo žodžiais tariant, 2020 m. atsakydama į Armėnijos prašymą padėti jai apsiginti nuo Azerbaidžano, KSSO norėjo atsiųsti savo karių, kurie vykdytų neutralių stebėtojų funkcijas. N. Pašinjanas neatmetė galimybės, kad ateityje gali būti visiškai pasitraukta iš KSSO, tačiau konkrečios datos nenurodė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją