Jiems buvo pateikti kaltinimai dėl bandymų nuslėpti Irano dalyvavimą organizuojant žydų bendruomenės centro sprogimą Buenos Airėse 1994 metais, per kurį žuvo 85 žmonės.

Kaltinimus metė prokuroras Alberto Nismanas, kuris buvo rastas negyvas savo bute praėjusį mėnesį.

Teisėjas Danielis Rafecas teigė nutrauksiantis bylą.

„Surinkti įrodymai – toli gražu neatitinka net minimalaus standarto“, – nurodoma Argentinos teismo sistemos atstovų pareiškime.

A. Nismanas turėjo liudyti Kongrese prieš C. F. de Kirchner, kai buvo rastas jo kūnas. Jo mirties aplinkybės nebuvo atskleistos.

Šalies prezidentė tvirtino, kad nesąžiningos žvalgybos agentas teikė A. Nismanui klaidinančią informaciją, siekdamas diskredituoti jos vyriausybę.

Argentinos Kongreso Žemesnieji rūmai neseniai patvirtino prezidentės pasiūlytą įstatymą, kuriuo buvo atsisakyta šalies slaptosios tarnybos – Žvalgybos sekretoriato. Siūlymas buvo paskelbtas praėjus kelioms dienoms nuo A. Nismano mirties. Naujoji federalinė tyrimų agentūra, kuri bus atskaitinga Kongresui, pakeis sekretoriatą.

Federaliniam teismui pateiktuose dokumentuose tikinta, kad šalies prezidentė, užsienio reikalų ministras Hectoras Timermanas ir kiti valdžios rėmėjai bandė atšaukti tarptautinius Irano pareigūnų paieškos orderius. Mainais buvo siekiama prekybos lengvatų grūdams ir naftai. Argentina ir Iranas 2013 m. pasirašė susitarimo memorandumą dėl sprogimo tyrimo, kuris leido Irano pareigūnams liudyti Irane.