„Yra vienas dalykas, ką galima pasakyti apie Lenkijoje vykstančius rinkimus: rinkimai turi būti laisvi ir sąžiningi, šie buvo laisvi, tačiau nebuvo sąžiningi“, – pirmadienį tinklalaidei „ELTA zoomas“ teigė W. Juraszas.

„Teisė ir teisingumas“ laimėjo šiuos Lenkijos parlamento rinkimus – jie turi didžiausią kiekį balsų, tačiau tuo pačiu metu ši partija juos ir pralaimėjo. Jie negalės suformuoti valdančiosios daugumos“, – sakė jis.

Pasak Onet.pl apžvalgininko, Lenkijos prezidentas galimybę formuoti Vyriausybę veikiausiai paves „Teisės ir teisingumo“ partijai. Tačiau to padaryti nepavykus, pasak jo, šio darbo turėtų imtis opozicinės partijos. Ir čia, akcentuoja apžvalgininkas, didelę įtaką turės „Piliečių koalicijos“ lyderis Donaldas Tuskas. Bet kuriuo atveju, sako W. Juraszas, Vyriausybės formavimo procesas gali užsitęsti.

Kalbėdamas apie Lenkijos užsienio politiką apžvalgininkas teigia, kad bent jau Ukrainos ar Rusijos klausimu didelių pasikeitimų neturėtų įvykti.

„Ukraina išliks mūsų sąjungininke, o Rusija priešu“, – akcentavo W. Juraszas.

Jei valdančioji dauguma keistųsi, kiek kitokios perspektyvos lauktų dėl Varšuvos ir Briuselio santykių. Kalbėdamas apie būsimus Lenkijos santykius su Europos Sąjunga, W. Juraszas neabejoja – permainų bus.

Lenkija turėtų suartėti su Briuseliu, tačiau neprarasti ryšių su JAV, kuri vis dar išlieka pagrindine saugumo garante“, – teigė W. Juraszas.