Ši Kaukazo šalis nuo seno buvo Rusijos sąjungininkė, tačiau jų ryšiai apkarto po to, kai senas Armėnijos priešas Azerbaidžanas rugsėjį užėmė ginčijama Kalnų Karabacho teritoriją.

Jerevanas sako, kad Maskva nedėjo pakankamai pastangų, kad sulaikytų žaibišką Azerbaidžano puolimą, per kurį Baku iš Armėnijos separatistų atsiėmė teritoriją, kurią buvo praradusi prieš dešimtis metų.

Praėjusią savaitę kadaise Sovietų Sąjungos sudėtyje buvusi Armėnija suerzino Kremlių, prisijungdama prie Tarptautinio teisingumo teismo, kuris dėl Ukrainos vaikų deportavimo yra išdavęs arešto orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Briuselyje susitikęs su Armėnijos užsienio reikalų ministru J. Borrellis pasakė, kad abi šalys „nusprendė pradėti kurti ambicingą naujo Europos Sąjungos ir Armėnijos partnerystės planą“.

„Šis sprendimas – stiprus signalas apie mūsų bendrą suinteresuotumą nauju mūsų santykių etapu“, – sakė vyriausiasis ES diplomatas.

J. Borrellio teigimu, tariamasi pradėti su Armėnija derybas dėl vizų režimo sušvelninimo bei dedamos pastangos pagerinti šalies „atsparumą“.

Prancūzija, kurioje gyvena daug išeivių iš Armėnijos, ragina ES stiprinti santykius su Jerevanu.

Bet koks sprendimas sustiprinti šiuos santykius Maskvoje greičiausiai bus sutiktas šaltai – norėdama užkirsti kelią Ukrainai suartėti su ES, ji 2014 m. šioje šalyje pradėjo konfliktą.

Armėnijoje esančiose karinėse bazėse vis dar yra dislokuota tūkstančiai karių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją