Tai interviu leidiniui „The Jerusalem Post“ pareiškė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, praneša portalas „rbc.ua“.

„Manau, kad Izraelis yra ypatingoje situacijoje, kuri skiriasi nuo, tarkime, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos ar kitų Vakarų šalių, padedančių Ukrainai, situacijos. Pirma, turime artimą karinę sieną su Rusija. Mūsų pilotai skraido šalia rusų Sirijos padangėje“, – aiškino jis.

Pasak premjero, Izraelis būgštauja, kad ginklai, jeigu Jeruzalė jų perduotų Ukrainai, gali patekti į Iraną ir būti panaudoti prieš Izraelį.

„Ir, beje, tai ne teorinė galimybė. Taip atsitiko su Vakarų prieštankiniais ginklais, kurių dabar randame prie savo sienų. Taigi čia turime būti labai atsargūs“, – pridūrė B. Netanyahu.

Premjeras pabrėžė, kad Izraelis užjaučia ukrainiečius ir stebi situaciją. Jis neatmetė, kad Izraelis gali prisidėti prie karo užbaigimo.

„Manau, jog mes taip pat esame ypatingoje situacijoje dėl to, kad ateityje galbūt galėsime padėti užbaigti šį konfliktą. Nesu įsitikinęs, kad taip nutiks. Bet hipotetiškai taip gali nutikti", – pabrėžė politikas.

Anot B. Netanyahu, Izraelio pozicija karo Ukrainoje atžvilgiu yra teisinga. Šalis neperduoda ginklų, bet padėjo Ukrainai įsigyti pranešimo apie oro pavojų sistemą.

„rbc.ua“ primena, kad neseniai Izraelis atmetė Ukrainos prašymą perduoti jai oro gynybos sistemų „Hawk“, reikalingų Rusijos raketoms naikinti.

Prasidėjus plataus masto invazijai, Izraelis paskelbė savo neutralumą Rusijos kare prieš Ukrainą. Jeruzalė nepalaiko Rusijos agresijos, bet ir neteikia karinės pagalbos Ukrainai.

Be to, Ukraina ragino Izraelį tapti tarpininku, tačiau jis oficialiai atsisakė šios misijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)