Skelbiama, jog iš sinagogos išeinantiems žydams Donecke buvo dalinamos skrajutės, kuriose teigiama, jog miesto žydai privalo pateikti turimos nuosavybės sąrašą ir susimokėti registracijos mokestį – priešingu atveju bus panaikinta jų pilietybė, grės deportacija, o turtas bus konfiskuotas.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry teigia, jog skrajutėse pateikti reikalavimai „daugiau nei nepriimtini“ – jis pasmerkė šios iniciatyvos sumanytojus.

Johnas Kerry
JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas pavadino skrajutes „rimta problema“. Asmuo, kurio pavardė nurodoma skrajutėse – Denis Pušilinas, įvardijamas kaip „Donecko laikinosios valdžios vadovas“ – teigia su šiuo reikalu neturįs nieko bendro.

D. Pušilinas, vadovaujantis prorusiškam judėjimui Donecke, pripažįsta, jog skrajutės buvo dalinamos prisidengus jo organizacijos vardu, tačiau neigia su jomis susijęs.

Ką galima perskaityti tarp eilučių

Tekstas prasideda kreipiniu „Gerbiamieji žydų tautybės piliečiai“. Skrajutėje nurodoma, jog visi vyresni nei 16 metų žydų kilmės žmonės privalo kreiptis į Donecko regioninės administracijos pastate dirbantį Tautybių reikalų komisarą ir „užsiregistruoti“.

Kovos suantisemitizmu koordinavimo centro nuotr.

Priežastimi, kodėl reikia imtis tokių veiksmų, nurodomas faktas, jog Ukrainos žydų bendruomenės lyderiai esą palaikė banderoviečių chuntą Kijeve ir yra priešiškai nusiteikę prieš pravoslavišką Donecko respubliką ir jos piliečius.

Skrajutėse nurodoma, jog žydai turi pateikti asmens dokumentus ir dokumentus, įrodančius, jog jų turimas nekilnojamasis turtas tikrai priklauso jiems, ta pati taisyklė galioja ir automobiliams.
Jeigu reikalavimo nepaisys, Donecko žydams gresia netekti pilietybės ir būti „iškeldintiems iš šalies konfiskuojant turtą“. Būtina susimokėti ir 50 dolerių registracijos mokestį.

Provokacija?

Donecko žydų bendruomenė paskelbė pareiškimą, kuriame skrajučių dalijimą įvardija kaip „galimą provokaciją“. Kaimyninio Dniepropetrovsko vyriausiasis rabinas Samuelis Kaminezki teigia: „Reikia padaryti viską, kad atsakingi asmenys būtų sučiupti. Visiems labai svarbu žinoti, jog tai netiesa. Donecko žydai nedarys to, ko iš jų reikalauja“, - teigia rabinas.