Bažnyčia, kurios oficiali aukščiausioji vadovė yra Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II, perspėjo, kad ji gali būti priversta atsisakyti tradicinio vaidmens tuokti žmones valstybės vardu.

Atsiliepime dėl vyriausybės konsultacijų, susijusių su planais leisti civilines gėjų santuokas, Bažnyčia pažymėjo abejojanti, kad suvaržymas, leidžiantis tos pačios lyties asmenims tuoktis tik nereliginėse ceremonijose, atlaikytų Europos teisės iššūkį.

"Ypatingas Anglikonų Bažnyčios vaidmuo dabartiniame Anglijos santuokos įstatyme reiškia, kad šie pasiūlymai gali potencialiai padaryti labai reikšmingą poveikį mūsų galimybėms tarnauti šalies žmonėms, kaip būdavo visada", - pridūrė dvasininkai.

Tos pačios lyties asmenų civilinė partnerystė Britanijoje buvo įteisinta 2005 metų gruodį, suteikiant joms panašias teises, kaip ir skirtingų lyčių sutuoktinių poroms, tačiau tokia partnerystė teisiškai nepripažįstama santuoka.

Anglikonų Bažnyčia pernai gruodį pareiškė neleisianti rengti civilinės partnerystės sudarymo ceremonijų savo bažnyčių teritorijose be ypatingo jos generalinės asamblėjos leidimo.

Pagal Britanijos įstatymus, jeigu pora sutuokiama Anglijos Bažnyčios dvasininkų, jai nebūtina atskira civilinė ceremonija, kuri būtų reikalinga daugelyje kitų šalių.

Britanijos monarchai automatiškai įgyja Tikėjimo gynėjų ir Anglijos Bažnyčios aukščiausiojo valdytojų titulą. Anglikonai atsiskyrė nuo Katalikų Bažnyčios 1534 metais, o šios bendruomenės aukščiausiuoju vadovu tapo Anglijos karalius Henry VIII.

Apie ketvirtadalis Anglijoje įvykstančių santuokų registruojamos anglikonų bažnyčiose. 2010 metais jų padaugėjo 4 proc. iki 54 700, palyginti su 2009 metais, kai buvo užregistruota 52 730 bažnytinių santuokų.