Apygardos teisėjas Johnas Law nutraukė bylą prieš 21 metų švedų aktyvistę ir dar keturis asmenis antrąją jų bylos nagrinėjimo Londone dieną.

Jis nusprendė, kad policija per aplinkosaugos protestą JK sostinėje praėjusių metų spalį, kai visi jie buvo areštuoti, bandė nustatyti "neteisėtas" sąlygas.

Greta Thunberg

G. Thunberg, pasaulinė kovos su klimato kaita figūra, buvo viena iš kelių dešimčių aktyvistų, sulaikytų už tai, kad užtvėrė praėjimą į prabangiame viešbutyje vykusią didelę naftos ir dujų konferenciją, kurioje dalyvavo įmonių atstovai.

Lapkritį ji kartu su dviem protestuotojais iš aktyvistų grupės „Fossil Free London“ (FFL) ir dviem „Greenpeace“ atstovais neprisipažino kalta dėl viešosios tvarkos įstatymo pažeidimo.

Savo sprendime J. Law teigė, kad protestuotojams nustatytos sąlygos buvo „tokios neaiškios, kad yra neteisėtos“, o tai reiškia, kad „visi, kurie jų nesilaikė, iš tikrųjų nepadarė jokio pažeidimo“.

Greta Thunberg

G. Thunberg, kuri, būdama penkiolikmetė, išgarsėjo visame pasaulyje, kai savo gimtojoje Švedijoje ėmė rengti mokyklinius streikus, nuolat dalyvauja tokiose demonstracijose.

Spalio mėnesį ji gavo baudą už Malmės uosto Švedijoje blokavimą, o dar keliais mėnesiais anksčiau Vokietijoje policija jėga išvežė ją iš demonstracijos prieš anglių naudojimą.

Praėjusį savaitgalį ji taip pat dalyvavo eitynėse pietų Anglijoje ir protestavo prieš Farnboro oro uosto, daugiausia skirto privatiems lėktuvams, plėtrą.

JK „Greenpeace“ aktyvistė Maja Darlington penktadienio nuosprendį sveikino kaip „teisės protestuoti pergalę“.

Ji pridūrė: „Juokinga, kad vis daugiau klimato aktyvistų atsiduria teisme dėl to, kad naudojasi savo teise taikiai protestuoti, o tokioms iškastinio kuro milžinėms, kaip „Shell“, leidžiama krautis milijardinį pelną už parduodamą klimatui kenkiantį iškastinį kurą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją