Jaunesnieji gydytojai, esantys žemiau konsultanto lygio, streikuos šešias dienas, tęsiantis ginčui su Jungtinės Karalystės vyriausybe dėl atlyginimų. Šių veiksmų imtasi vienu aktyviausių metų laikotarpiu valstybės finansuojamai NHS, jai patiriant didesnį spaudimą dėl kvėpavimo takų susirgimų žiemą. Gydytojai jau tris dienas streikavo prieš pat Kalėdas.

Pasak NHS, streikas, per kurį nedirbs iki pusės medicinos darbuotojų, turės „didelės įtakos beveik visai įprastinei priežiūrai“. „Šis sausis gali būti vienas sunkiausių metams prasidėjus, su kokius NHS kada nors teko susidurti“, – sakė nacionalinės medicinos institucijos direktorius Stephenas Powisas.

Streikas prasidėjo 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir turėtų baigtis sausio 9-ąją, antradienį. Apie streiką Britų gydytojų asociacija (BMA) paskelbė gruodį, nutrūkus deryboms su vyriausybe. Profesinė sąjunga nurodė, kad jaunesniesiems gydytojams buvo pasiūlyta dar 3 proc. pakelti atlyginimus, prieš tai jie buvo padidinti vidutiniškai 8,8 procento. Pasiūlymas buvo atmestas, nes pinigai būtų netolygiai paskirstyti įvairių kategorijų gydytojams ir „vis tiek daugelio gydytojų atlyginimai sumažėtų“.

Medikų streikas JK

Nuo kovo jaunesnieji gydytojai streikavo mažiausiai septynis kartus. Ministras pirmininkas Rishi Sunakas ir ligoninių vadovai kritikavo šiuos veiksmus. Jungtinės Karalystė sveikatos politika yra decentralizuota, ją nustato Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos administracijos, šalies vyriausybė atsakinga už Angliją.

Velse jaunesnieji gydytojai 72 valandas streikuos nuo sausio 15 dienos. Streikuoti gali ir Šiaurės Airijos gydytojai, jų kolegos Škotijoje sudarė susitarimą su vyriausybe Edinburge.

Paprastai dvi savaites po Kalėdų NHS susiduria su pacientų antplūdžiu ligoninėse, nes žmonės delsia gydytis, norėdami praleisti šventes su artimaisiais. Tarnybą jau dabar kamuoja labai ilgas vizitų ir operacijų laukimo laikas, dėl to kaltas per COVID laikotarpį atidėtas gydymas ir nepakankamas finansavimas daugelį metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)