Tačiau analitikai teigia, kad lyginti išrinktąjį Argentinos prezidentą Javierą Milei ir buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą būtų klaida.

Lygiai kaip buvusį Brazilijos prezidentą Jairą Bonsonaro JAV žiniasklaida buvo pavadinusi „tropikų Trumpu“, taip ir J. Milei naujienų antraštėse netruko būti pavadintas „Trumpu iš pampų“, darant užuominą į plačias Argentinos pievas.

„Yra keletas panašumų, tačiau skirtumų turbūt yra daugiau“, – sakė Michaelis Shifteris iš Vašingtone veikiančios darbo grupės „Inter-American Dialogue“.

Jo teigimu, J. Milei iškilti padėjo „Argentinos fenomenas... ir gili krizė bei daugelį apėmęs desperacijos jausmas“.

53 m. amžiaus autsaideriu laikytas liberalių pažiūrų J. Milei triuškinamai laimėjo Argentinos prezidento rinkimus, grasindamas aukštyn kojomis apversti šią instituciją ir pasinaudodamas rinkėjų pasipiktinimu 140 proc. siekiančia metine infliacija ir vis didėjančiu skurdo lygiu.

Viso pasaulio kraštutinė dešinė „svaigsta“

Mėgstantis pasirodyti (visai, kaip D. Trumpas) J. Milei visuomenės dėmesį patraukė dalyvaudamas TV diskusijose, kuriose jis liejo tiradas apie vyriausybės nesėkmes, nelabai besistengdamas būti politiškai korektišku.

Jis ir jo sąjungininkai siekė pakurstyti kultūrinius karus, panašius į tuos, kurie vyksta Jungtinėse Valstijose dėl teisių turėti ginklą, abortų, feminizmo ir lyčių klausimų.

Tačiau priešrinkiminės apklausos parodė, kad daugelis rinkėjų, kuriuos labiau neramino ekonomikos, saugumo ir korupcijos klausimai, jį remia ne dėl jo pažiūrų, bet nepaisant jų.

Netikėtai išaugęs J. Milei populiarumas nudžiugino konservatorius iš šiaurės: JAV visuomenės kiršintojas Tuckeris Carlsonas net atskrido į Buenos Aires paimti iš jo interviu, o J. Bolsonaro sūnus kartu su juo rinkimų būstinėje stebėjo pirmojo rinkimų raundo rezultatus.

Jo pasižadėjimas grąžinti Argentiną į jos „aukso amžių“, kai ji 20 a. pradžioje buvo viena iš turtingiausių pasaulio valstybių, taip pat primena D. Trumpo lozungą „Make America Great Again“ (Grąžinkime Amerikai buvusią didybę).

Visai, kaip J. Bolsonaro, D. Trumpas taip at džiaugėsi J. Milei pergalę, nusiųsdamas jam žinutę, kurioje teigė esąs tikras, kad jam pavyks „grąžinti Argentinai buvusią didybę“. J. Milei spaudos tarnyba patvirtino, kad po ketvirtadienį įvykusio pokalbio telefonu jis taip pat pažadėjo atvykti į Buenos Aires, kad su juo susitiktų.

„Kraštutiniai dešinieji veikėjai tiesiog svaigsta nuo J. Milei pergalės ir mėgins jį užverbuoti į savo pasaulinį judėjimą“, – teigė Vašingtone veikiančio Wilsono centro Argentinos projektui vadovaujantis Benjaminas Gedanas.

„Jis akivaizdžiai simpatizuoja daugeliui iš jų, taip pat ir jų politinėms partijoms. Tačiau yra ženklų, kad jis gali pasirinkti ir labiau nepriklausomą kursą.“

Labai skirtingos idėjos

Sociologas ir politinis analitikas iš Argentinos Gabrielis Vommaro naujienų agentūrai AFP pasakė, jog būtų klaida manyti, kad šiedu vyrai priklauso tam pačiam judėjimui, „pirma nepasigilinus į vietos subtilybes“.

J. Milei laimėjo prieš ekonomikos ministrą Sergio Massa, kuriam einant pareigas po dešimtmečiais trukusio nuosmukio šalį ištiko paralyžiuojanti infliacija. Daugelis rinkėjų naujienų agentūrai AFP sakė laiką J. Milei mažesniąja iš dviejų blogybių.

Be to, jis yra kur kas didesnis autsaideris nei D. Trumpas ar J. Bolsonaro – jo partija „Libertad Avanza“ buvo įsteigta mažiau nei prieš dvejus metus ir kongrese teturi vos 38 iš 257 vietų.

„J. Milei bėda yra ta, kad jis greičiausia bus labai silpnas, o ne labai stiprus. Ar jis labiau primena D. Trumpą, ar Pedro Castillo?“ – sakė argentinietis tarptautinių ryšių profesorius Gerardo Munckas iš Pietų Kalifornijos universiteto.

R. Castillo buvo patirties neturintis autsaideris iš Peru, kurį opozicijos valdomas kongresas atstatydino 2022 m., kai jis pamėgino kongresą paleisti ir įvesti valdymą dekretu.

Nors J. Milei mano, kad visi komerciniai santykiai turėtų būti grindžiami laisvąja rinka, D. Trumpas yra nacionalistas, pasisakantis už protekcionizmą ir vietos pramonę.

„Jo idėjos yra labai skirtingos, J. Milei yra liberalas, o D. Trumpas – anaiptol“, – kalbėjo M. Shifteris.

J. Milei taip pat pažadėjo panaikinti keletą ministerijų ir centrinį banką.

„J. Milei daugeliu atžvilgiu labiau primena ideologą. D. Trumpas tvirtų įsitikinimų neturi, jis tvirtai tiki tik savimi“, – pridūrė M. Shifteris.

Jo šaliai stovint ant ekonominės katastrofos krašto, po rinkimų J. Milei kiek sušvelnino toną, pavyzdžiui, ėmė palankiau kalbėti apie Kiniją, su kuria pirmiau žadėjo nutraukti visus verslo santykius.

„Argentina bankrutavo ir jai gresia hiperinfliacija. Jai reikia visų draugų, kokius tik ji gali susirasti“, – paaiškino analitikas B. Gedanas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją