Tūkstančiai žmonių prausėsi, gamino maistą ir gėrė vandenį, užterštą į Elnių upę Čarlstone išsiliejus pavojingiems chemikalams.

Šiuo metu ligoninėse gydoma 10 užterštu vandeniu apsinuodijusių amerikiečių. Devynių žmonių būklė sunki, tačiau pavojaus jų gyvybei nėra.

Kaip paaiškėjo, vanduo taip smarkiai užterštas, jog, dėl jame atsidūrusių cheminių medžiagų, puikiai dega. Vienas miesto gyventojas atliko eksperimentą ir buvo šokiruotas jo rezultatu.

Čarlstono gyventoja Marci Wandling internete patalpino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas vandenį iš čiaupo padegantis jos vyras. Filmukas sukurtas šeštadienį – vyras degikliu padega į stiklinę iš čiaupo prileistą vandenį. Matoma, kaip skystis kelias sekundes dega mėlyna liepsna.

M. Wandling turi ką pasakyti vaizdo įrašo kritikams: „Mūsų namuose alkoholio nėra nei kvapo, neturime ir kitų degių skysčių. Tiesiog nusprendėme pabandyti – tai buvo akimirkos sprendimas. Patys matote, kaip pavyko“.

Eksperimentą atlikęs vyras teigia, jog jo tyrimas parodė, kiek daug cheminių medžiagų gali būti iš čiaupo bėgančiame vandenyje. Šeima gyvena maždaug už 17 kilometrų nuo Čarlstono miesto vandens valymo įmonės.

Kokios medžiagos ir kada pateko į Elnių upę, kol kas nežinoma. Taip pat aiškinamasi, ar už incidentą atsakinga bendrovė „Freedom Industries“ ne per ilgai delsė informuoti atsakingus pareigūnus apie problemą, nuo kurios nukentėjo mažiausiai 300 tūkst. žmonių.

Manoma, jog į Elnių upę ir išvalytą vandenį gyventojams ištekėjo daugiau nei 28 tūkst. 400 litrų cheminių medžiagų. Chemikalas vandenyje sparčiai tirpsta. Žmonėms kurį laiką buvo primygtinai rekomenduodama negerti vandens iš čiaupo, kol vanduo vėl taps saugus vartoti.

Chemikalas, net ir didžiausia jo koncentracija, pavojaus gyvybei nekelia. Tačiau žmonėms patariama užterštame vandenyje neskalbti skalbinių, jo negerti, jame negaminti maisto, nes cheminė medžiaga gali sukelti alerginę reakciją – nuo bėrimo iki pykinimo ar viduriavimo.