Konflikte prieš Ukrainą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne juokais pervertino savo galimybes, todėl dabar jam tenka veikti atsargiau, nepradėti atviro karo. Taip interviu „Radio Svoboda“ sakė žvalgybinės analitinės kompanijos „Stratfor“ įkūrėjas, direktorius George‘as Friedmanas, rašo zn.ua.

Jo teigimu, Rusija išgyveno SSRS žlugimą, o dabar bando išlaikyti tai, kas iš jos jai liko. Eksperto nuomone, šiuo metu Rusija – labai pažeidžiama šalis, kuri per 15 metų nesugebėjo panaudoti už naftą gautų dolerių ekonomikos modernizavimui.

Situacija pasaulio rinkose rodo, kad jos pajamos už energijos šaltinių pardavimą ir toliau mažės. O tai reiškia, kad Rusija gali tapti nestabili ir nenuspėjama.

„Prognozuoju, kad karo nebus, bet bus didelio lygio įtampa ir nekarinių konfliktų – informacinių, propagandinių, ekonominių ir t. t. Bus kai kurių potencialių vidinių konfliktų. Jeigu tokios didelės valstybės, kaip Rusija, viduje vyksta fragmentacija, įtampa ir panašiai, ji tampa mažiau nuspėjama“, – sakė G. Friedmanas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Rusija tiesiog neturi išteklių pradėti atvirą karą. Jos kariuomenė potencialiai galėtų lygintis su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis.

Bet Maskva nepajėgtų aprūpinti savo karių puolamajai operacijai. Be to, Kremliui vertėtų atsiminti nenuspėjamas JAV, kurios gali įsikišti į konfliktą, suteikdamos Ukrainai paramą ore.

„Jeigu jūs – Rusijos lyderis, kyla klausimas, kiek norite rizikuoti. Ir Putinas nuo pirmų krizės dienų parodė, kad jis labai atsargus ir nori apriboti riziką. Jis suvokia, kokia kaina, ir nenori jos didinti. Taigi sakyčiau, kad Rusija greičiausiai lauks krizės Kijeve, užuot bandžiusi veikti pagrindinėmis jėgomis“, – mano G. Friedmanas.

Jam atrodo, kad šiuo metu Ukrainos ateitis priklauso nuo jos valdžios, jos vienybės ir darbo efektyvumo.

Anksčiau „Stratfor“ ekspertai ataskaitoje rašė, jog Rusijoje neužteks kariuomenės, kad užgrobtų visą Rytų Ukrainą. Partizaninis pasipriešinimas tokioje didelėje teritorijoje bus labai galingas. Jam nuslopinti gali prireikti apie 260 tūkst. karių, neskaitant tų, kurie saugos okupuotus regionus.

O Rusijos sausumos pajėgose iš viso – apie 280 tūkst. karių. Todėl Maskvai reikėtų atlikti mobilizaciją. O NATO ir JAV ryžtingai reaguoti į potencialią agresiją dar neprasidėjus atviram puolimui. Tad tokia operacija Maskvai nenaudinga ir neleis jai pasiekti užsibrėžtų politinių ir strateginių tikslų.

Neseniai vidaus reikalų ministras Antonas Geraščenka pranešė apie Rusijos Generalinio štabo Ukrainos užgrobimo „iki Dniepro“ planą.

Pagal Generalinio štabo planą, kairiojo kranto Ukrainai užgrobti skiriama 15 dienų. Tikslas – greitai perimti teritorijos ir komunikacijų kontrolę, neužgrobiant didžiųjų miestų ir sričių centrų.