Šalys jau seniai kaltina viena kitą remiant opozicijos judėjimus kitapus sienos. Marokas ypatingai piktinosi Alžyro parama ginčijamo Vakarų Sacharos regiono separatistams.

Alžyras nusprendė nuo šiandienos nutraukti diplomatinius santykius su Maroko Karalyste“, – per spaudos konferenciją paskelbė R. Lamamra.

„Istorija parodė... kad Marokas niekada nesustabdė priešiškų veiksmų prieš Alžyrą“, – pridūrė ministras.

Vėliau antradienį Maroko užsienio reikalų ministerija paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad Alžyro sprendimas yra „visiškai nepagrįstas“, bet „tikėtinas, atsižvelgiant į pastarosiomis savaitėmis stebėto eskalavimo logiką“.

Rabatas pridūrė, kad sprendimas nutraukti ryšius grindžiamas „klaidingomis, netgi absurdiškomis dingstimis“.

Praeitą savaitę Alžyras paskelbė persvarstysiantis dvišalius santykius su Maroku, kai kaimyninė valstybė buvo įtarta prisidėjusi prie žmonių gyvybių nusinešusių miškų gaisrų, nusiaubusių Alžyro šiaurinę dalį.

R. Lamamra kaltino Maroko lyderius, kad jie yra atsakingi už „besikartojančias krizes“ ir kad jų elgesys „vedė prie konflikto, o ne integracijos“ Šiaurės Afrikoje.

Liepos pabaigoje Maroko karalius Mohamedas VI kritikavo įtampą tarp abiejų šalių ir kvietė Alžyro prezidentą Abdelmadjidą Tebboune'ą pasirūpinti, kad „nugalėtų išmintis“, taip pat „vieningai dirbti dėl [dvišalių] santykių plėtros“.

„Provokacija“

Tačiau rugpjūčio 9-ąją Alžyre per didelę kaitros bangą įsiplieskę miškų gaisrai išdegino dešimtis tūkstančių hektarų ir pražudė mažiausiai 90 žmonių, įskaitant daugiau kaip 30 karių. Ši gaivalinė nelaimė Alžyro nepasitikėjimą dar labiau sustiprino.

Kritikai sako, kad Alžyro tarnybos tiesiog nebuvo pasiruošusios kovoti su stichija, bet A. Tebboune'as paskelbė, kad dauguma gaisrų buvo „nusikalstamos“ kilmės.

Alžyro tarnybos kaltino daugiausiai berberų apgyvento Kabilijos regiono, apimančio teritorijas Viduržemio jūros pakrantėje į rytus nuo sostinės, nepriklausomybės judėjimą.

Alžyras teigė, kad Rabatas remia šio regiono separatistus.

„Ši Maroko provokacija pasiekė apogėjų, kai marokiečių delegatas prie Jungtinių Tautų pareikalavo nepriklausomybės Kabilijos regiono žmonėms“, – antradienį sakė R. Lamamra.

Praeitą mėnesį Alžyras atšaukė savo ambasadorių iš Rabato konsultacijų, kai Maroko ambasadorius prie JT Omaras Hilale'as (Omaras Hilalas) išreiškė palaikymą Kabilijos teisei į apsisprendimą.

Tuo metu Alžyro užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Marokas tokiu būdu „viešai ir aiškiai parėmė Kabilijos žmonių neva turimą teisę į autonomiją“.

Alžyro valdžia taip pat kaltino Kabilijos judėjimą už autonomiją (MAK) prisidėjus prie minios savavališko susidorojimo su vienu vyru, neteisingai apkaltintu dėl neseniai kilusių miškų gaisrų. Tas incidentas išprovokavo didelį pasipiktinimą.

Praeitą savaitę Alžyras apkaltino Maroką remiant MAK, kurį jis laiko „teroristine organizacija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)