Pareigūnai vietos gyventojus perspėja saugoti save ir aplinkinius.

Šiaurės Airijoje be elektros vis dar per 8 tūkst. namų. Nuogąstaujant dėl vaikų saugumo, antradienį nedirba šalies mokyklos.

Airijai pirmadienį smogė „beprecedentė audra“, kuri nusinešė tris gyvybes, be elektros paliko daugiau kaip 300 tūkst. vartotojų ir privertė uždaryti mokyklas bei valstybines įstaigas, pranešė pareigūnai.

Pirmadienį Airijoje uraganas Ofelija pražudė du vyrus ir moterį.

Skelbiama, kad didžiausią pavojų kelia smarkus vėjas, kurio gūsiai siekia net 45 metrus per sekundę.

Škotijos aplinkosaugos agentūra išplatino 14 perspėjimų dėl galimų potvynių šiaurės vakarinėse Škotijos teritorijose (tai reiškia, kad potvynis įmanomas) ir kelis įspėjimus dėl jau prasidėjusio potvynio.

Anglijoje paskelbtas vienas perspėjimas apie potvynį pietinėje pakrantėje, toks pavojus fiksuojamas ir šiaurės vakarinėse ir pietvakarinėse teritorijose.

My parents flight landing @DublinAirport, well done to the pilot of EI491, my heart was in my mouth! #ophelia pic.twitter.com/2EvzA1BKk6— Seán Hassett (@SeanHassett) October 16, 2017

Airijoje siaučiant smarkiam vėjui atskiruose incidentuose žuvo vyras ir moteris, ant kurių automobilių užvirto medžiai. Dar vienas vyras mirtinai susižalojo benzininiu pjūklu tvarkydamas audros išverstą medį.

Airijos elektros tinklai ESB skelbia, kad elektros tiekimą tikimasi atnaujinti trečiadienį, laukiama pagalbos iš Šiaurės Airijos ir likusios Didžiosios Britanijos.

Dunmore East pic.twitter.com/q6sq8UPBmq— Damien Tiernan (@damienrte) October 16, 2017

Iš Kambrijos daugiausia gaunama pranešimų apie vėjo padarytą žalą, smarkiai nukentėjo „Barrow AFC“ stadiono stogas. Policijos teigimu, iškvietimų skaičius drastiškai išaugo.

Velse dėl uraganinio vėjo teko uždaryti dalį kelių ir geležinkelių. Velso greitosios medicininės pagalbos tarnyba skelbia, kad sunkiai sužalota moteris, ant kurios užkrito medžio šaka.

Airijos meteorologijos tarnyba informuoja apie užfiksuotus 48 metrų per sekundę vėjo gūsius.

Uraganui Ofelija su savimi nešant Sacharos dulkes, dalis Anglijos padangės pirmadienį nusidažė rausvai.

Beprecedentė audra

Ofelija – didžiausias visų laikų Atlanto uraganas, užregistruotas taip toli į rytus, ir toliausiai į šiaurę nuslinkęs uraganas nuo 1939 metų. Prieš smogdamas Airijos pakrantei jis susilpnėjo iki atogrąžų audros, bet vis tiek buvo niokojantis.

„Kurį laiką ji dar neš itin smarkius ir pragaištingus vėjus“, – pirmadienį pranešė Airijos nacionalinė meteorologijos tarnyba „Met Eireann“.

Dėl smarkių liūčių su perkūnija ir jūros bangų taip pat prognozuojami potvyniai, nurodė tarnyba, paskelbusi „raudonojo“ laipsnio pavojų visoje šalyje.

Pačiuose Airijos pietuose esančiame Fastnet Roke vėjo greitis pasiekė 53 metrus per sekundę. Valentijoje pietvakarių pakrantėje iškrito 17 mm kritulių, iš jų 9 mm iškrito per vieną valandą.

Elektros kompanija „Electricity Supply Board“ (ESB) pranešė, kad dėl daugiau kaip 3,2 tūkst. atskirų tinklo gedimų elektros neturi 330 tūkst. vartotojų.

Premjeras perspėja neiti į lauką

„Galime prognozuoti, kad prireiks kažkiek dienų, kol atkursime elektros tiekimą visiems vartotojams. 5–10 proc. iš jų elektros neturės iki 10 dienų“, – nurodė kompanija.

Dublino oro uostas atšaukė 180, o Korko oro uostas – daugumą skrydžių. Pastarasis nurodė, kad tai didžiausia audra per visą jo 56 metų istoriją.

Taip pat buvo atšaukti keli skrydžiai į trečią pagal dydį Šanono oro uostą ir iš jo.

Šiaurės Airijoje Belfasto oro uoste taip pat vėlavo ar buvo atšaukta daug skrydžių. Elektros tiekimas šioje provincijoje sutriko 18 tūkst. vartotojų, nes stiprus vėjas ir lekiančios nuolaužos nutraukė daug linijų ir nuvertė daug stulpų, pranešė tiekėja „NIE Networks“.

„Kol audra nepraeis, neikite į lauką, kad ir kur būtumėte, – sakė Airijos premjeras Leo Varadkaras. – Noriu, kad visi suprastų: tai nacionalinė nepaprastoji padėtis ir „raudonas“ pavojus.“

Švietimo departamentas pirmadienį dėl „beprecedentės audros“ uždarė visas mokyklas, koledžus ir kitas švietimo institucijas. Ministras Richardas Burtonas sakė, kad mokyklos nedirbs ir antradienį.

Valstybinės įstaigos taip pat buvo uždarytos.

Taip pat nukentėjo Airijos futbolo komanda „Cork City“: dieną prieš svarbias rungtynes namuose įgriuvo jos stadiono „Turners Cross“ stogas.

Audros „akis“ turi nuslinkti per Šiaurės Airiją į Škotiją. Nors slinkdama audra silpnės, Jungtinėje Karalystėje prognozuojami vėjo gūsiai iki 35 metrų per sekundę.

Didžiosios Britanijos meteorologijos biuras paskelbė didelio laipsnio pavojų Šiaurės Airijoje, Velse, ir Škotijos pietuose. Nurodoma, kad tikėtini elektros tiekimo, eismo sutrikimai, skriejančios nuolaužos ir didelis bangavimas.

„Dėl to gali kilti potenciali grėsmė patirti sužeidimų arba žūti“, – nurodė nacionalinis meteorologijos biuras.

Audros pakraštys saulėtą Londono dangų užtraukė rudai oranžine migla, nes šilti pietų vėjai atnešė dulkių iš Sacharos dykumos.

Ofelija atslinko lygiai 30 metų po Didžiosios audros, kuri 1987-ųjų spalio 16-osios naktį siaubė Pietų Angliją ir pareikalavo 18 gyvybių.

Uraganų sezonas

Ofelija yra 15-ta pavadinimą gavusi 2017 metų Atlanto uraganų sezono audra.

Trys dideli šio sezono, kuris turi trukti iki lapkričio pabaigos, uraganai – Harvey, Irma ir Maria – padarė katastrofišką žalą Karibuose ir JAV pakrantėse prie Meksikos įlankos.

Ofelija šeštadienį, slinkdamas pro Portugalijos Azorų salas, buvo 3-osios kategorijos uraganas; tai reiškia, kad jo vėjų greitis buvo mažiausiai 49 metrai per sekundę.

Nors septyniose iš devynių Azorų salų buvo paskelbtas aukšto laipsnio pavojus, audra ten didelės žalos nepadarė.