Remiantis Nacionalinio saugumo direktorato (NSD) pareiškimu, penki kovotojai buvo nukauti, o dar aštuoni buvo suimti, kai saugumo pajėgos šturmavo dvi grupuotės slėptuves, esančias Kabule ir už sostinės ribų.

„Ši jungtinė IS ir Haqqani tinklo kuopelė surengė didelių išpuolių sostinėje, įskaitant kovą įvykdytą išpuolį prieš sikhų šventyklą“, – nurodė NSD.

Mažiausiai 25 žmonės žuvo per ginkluotų užpuolikų šturmą Kabulo šventovėse, kur tikintieji dalyvavo rytinėse pamaldose.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“ Chorasane (IS-K) – IS atšaka Afganistane.

Žvalgybos agentūros teigimu, IS ir Haqqani kovotojų kuopelė taip pat atsakinga už raketų ataką prieš afganų prezidento Ashrafo Ghani prisaikdinimo ceremonijos dalyvius.

Kuopelės nariai taip pat nužudė kelis Afganistano pareigūnus ir paleido raketų į Bagramą, kur įsikūrusi didžiausia JAV kariuomenės bazė šalyje, pranešė NSD.

Afganų pareigūnai jau ilgą laiką kaltina Haqqani tinklą, kurį Vašingtonas laiko teroristine grupuote, palaikančia ryšius su Talibanu, vykdant atakas, dėl kurių kaltinama ar už kurias prisiėmė atsakomybę IS-K.

„Yra neginčijamų įrodymų, aiškiai patvirtinančių Haqqani tinklo ir IS ryšius bei bendradarbiavimą“, – su anonimiškumo sąlyga kalbėjo aukšto rango šaltinis saugumo tarnybose.

„Jie koordinuotai planuoja ir vykdo teroro aktus, ypač Kabule“, – pridūrė pareigūnas.

Praėjusių metų pabaigoje Afganistano pareigūnai pareiškė, jog IS-K kovotojai buvo visiškai įveikti Nangarhare – svarbioje rytinėje provincijoje, kurioje grupuotė mėgino įsitvirtinti dar nuo 2015 metų.

Vieno vyresniojo saugumo analitiko teigimu, Afganistano žvalgybos agentūrų agentai ilgai įtarinėjo, kad Haqqani kovotojai arba padėdavo IS-K vykdyti išpuolius, arba jų vardu rengė atakas.

„Jeigu jie dabar buvo pagauti vieni šalia kitų vienoje tranšėjoje, kaip sako NSD,.. tai gali būti nerimą keliantis įvykis“, – naujienų agentūrai AFP sakė buvęs Afganistano kariuomenės generolas Atiqullah Amarkhailas, dabar dirbantis saugumo analitiku.

„Tai gali reikšti, kad net jei Talibanas kada nors sutiks mažinti ar nutraukti smurtą, radikalesnės grupuotės, tokios kaip IS ir Haqqani [tinklas] gali ir toliau smurtauti“, – paaiškino jis.