Pagrindinis separatistų tikslas – suvienyti jėgas, pareiškė „Donecko liaudies respublikos“ vadas Aleksandras Zacharčenka.

„Mūšiai vyksta visoje „Donecko liaudies respublikos“ teritorijoje, šiuo metu bandome suvienyti jėgas su „Luhansko liaudies respublikos“ pajėgomis, taip pat vienodiname fronto liniją, paleisime bent jau vieną brigadą“, – pareiškė A. Zacharčenka.

A. Zacharčenka pareiškė, kad separatistams būtina imtis aktyvesnių veiksmų, nustumti Ukrainos pajėgų pozicijas ir užkirsti kelią Horlivkos apšaudymams, skelbia ria.ru.

„Taip, būtina imtis veiksmų, kad daugiau nebeapšaudytų Horlivkos. Visas kitas problemas sėkmingai sprendžiame“, – per susitikimą su vietos ligoninės gydytojais pareiškė separatistų vadas, atsakydamas į klausimą, kaip bus sprendžiamas vietos gyventojų saugumo klausimas.

Pastaruoju metu Horlivka intensyviai apšaudoma, mieste vyksta aktyvūs susirėmimai.

Per susirėmimus žuvo septyni ukrainiečių kariai

Per pastarąją parą Ukrainos separatistinėse rytinėse teritorijose žuvo septyni vyriausybės pajėgų kariai, o dar 24 buvo sužeisti, pirmadienį paskelbė Ukrainos kariuomenės atstovas Vladyslavas Selezniovas.

Pastarosiomis dienomis vykusios kautynės rytų Ukrainoje buvo intensyviausios nuo rugsėjo, kai buvo susitarta dėl ugnies nutraukimo. Prorusiški separatistai praeitą savaitę surengė 30 žmonių gyvybių nusinešusią raketų ataką prieš pietrytinį Mariupolio uostamiestį ir pažadėjo apsupti Debalcevės miestelį į šiaurės rytus nuo pagrindinės sukilėlių tvirtovės Donecko, kur, pasak V.Selezniovo, vyksta intensyviausi mūšiai.

NATO rengia specialų Ukrainos komisijos posėdį

NATO paskelbė, kad vėliau pirmadienį surengs „specialų“ NATO ir Ukrainos komisijos posėdį, kai suintensyvėjus kovoms Ukrainos rytuose prorusiški separatistai užima dar daugiau teritorijos.

NATO nenurodė priežasties, dėl kurios 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku rengiamas Komisijos susitikimas.

Minima komisija suteikia forumą 28 Aljanso narėms ir Ukrainai aptarti abiem pusėms rūpimus klausimus.

Rusija ragina netaikyti naujų sankcijų

Dėl išpuolių Rytų Ukrainoje Rusija kaltina Kijevą, todėl ragina Vakarus netaikyti naujų sankcijų Maskvai ir neremti Ukrainos, informuoja „Reuters“.

Prorusiški separatistai, kuriuos NATO teigimu, remia Rusijos kariai, vadovauja išpuoliams Rytų ir Pietryčių Ukrainoje. Kijevas pranešė, kad šeštadienį apšaudyme Mariupolyje žuvo 30 civilių.

Rusija neigia rėmusi separatistus. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad separatistai atsakė į Ukrainos karių vykdomus išpuolius.

„Matome, kad Kijevas dar kartą bando sustabdyti taikos užtikrinimo procesus ir mėgina spręsti problemas naudodamas jėgą, o tai prie nieko neveda.“,– kalbėjo S. Lavrovas spaudos konferencijoje.

Politikas taip pat paskatino Vakarus „nebūti naiviems ir nemanyti, kad separatistai būtų galėję neatsakyti į Ukrainos karių puolimą“.