Lenkija ir Vokietija pasisako už saugumą ir laisvę, kurių svarba ypač juntama šiuo metu, kada Ukraina išgyvena didelę krizę“, – kalbėjo A. Merkel Lenkijos pietvakarių Kšižovos mieste vykusioje ceremonijoje.

Prieš ketvirtį amžiaus šiame mieste susitikę buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis ir ankstesnis Lenkijos ministras pirmininkas Tadeuszas Mazowieckis apsikabino tam, kad simboliškai parodytų, jog abi šalys susitaikė po dešimtmečius trukusios nesantaikos Antrojo pasaulinio karo metu ir komunistų viešpatavimo Lenkijoje ir Vokietijos Demokratinėje Respublikoje laikotarpiu.

„T. Mazowieckio ir H. Kohlio parodytas taikos gestas suteikė didelės vilties susitaikyti bei sukurti naujus, geresnius santykius tarp lenkų ir vokiečių“, – teigė E. Kopacz.

Šių metų minėjime pabrėžta abiejų šalių solidarumo svarba atsižvelgiant į neramumus Ukrainoje ir į Europos Sąjungos (ES) poziciją Rusijos atžvilgiu, ypač dėl pritaikytų sankcijų Rusijai.

„Suprantame, kad tik bendradarbiaudami su Rusija galiausiai pajėgsime užtikrinti Europos saugumą. Vien sankcijos nepadės, privalome kurti dialogą su Rusija“, – tikino A. Merkel.