„Iš pradžių rusiškoji karinė agresija buvo hibridinio pobūdžio. Vadinamieji žalieji žmogeliukai įvykdė Krymo aneksiją ir taip pat neteisėtai įsibrovė į rytų Ukrainos teritoriją. Tokio tipo karui niekas nebuvo pasiruošęs, net pasaulyje“, – sakė jis per bendrą su Lenkijos ministre pirmininke Ewa Kopacz spaudos konferenciją Kijeve.

Anot A.Jaceniuko, vienas pagrindų imtis tokio hibridinio karo buvo Rusijos siekis išvengti atsakomybės už „nusikaltimus Ukrainos liaudžiai, taip pat už JT kovos su terorizmu konvencijos pažeidimą“.
Dar A.Jaceniukas pridūrė, kad rengiamasi tarptautinėms konsultacijoms šia tema.

„Ukraina imsis tokių konsultacijų, kad pareikalautų Rusijos atsakomybės už tarptautinės kovos su terorizmu konvencijos pažeidimą. Konsultacijos jau suplanuotos, jeigu neklystu, antradieniui“, – pažymėjo jis ir paaiškino, kad, norint paduoti į Tarptautinį teismą, pirmiau reikia pasikonsultuoti.

„Nėra konflikto Ukrainos viduje. Dvišalį karinį konfliktą tarp Ukrainos ir Rusijos išprovokavo Rusijos karinė agresija, Krymo aneksija ir Ukrainos rytinių teritorijų užgrobimas“, – pabrėžė A.Jaceniukas.

F. Mogerini: ES nekeis politikos Maskvos atžvilgiu, kol Rusija neįvykdys Minsko susitarimų

Federica Mogherini
Tuo tarpu Europos Sąjungos užsienio reikalų įgaliotinė Federica Mogherini pareiškė, kad ES nekeis politikos Maskvos atžvilgiu, kol Rusija neįvykdys Minsko susitarimų, praneša Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė kalbėjo pirmadienį Briuselyje per spaudos konferenciją pasibaigus ES Užsienio reikalų tarybos posėdžiui.

„Politinės diskusijos pradžia nereiškia, kad keičiasi politika mūsų santykiuose su Rusija, mes toliau laikysimės savo kurso, ir mes šiuo klausimu vieningi. Mūsų santykiai su Rusija gali pasikeisti, kai Minske prisiimti įsipareigojimai bus įvykdyti. Įvykių raida pastaruoju metu nekelia optimizmo, veikiau priešingai“, - sakė F. Mogherini.

Ji taip pat pabrėžė, kad ES remia Ukrainą, kaip ir visas Rytų partnerystės šalis.