Mormonai iš Jutos, Arizonos ir Aidaho ir kitų valstijų rinkosi į vieną Solt Leik Sičio parkų, kur pasirašė „Nepriklausomybės nuo Mormonų Bažnyčios deklaraciją“.

„Jausmas nuostabus. Nežinau, ar būčiau drįsusi viena taip pasielgti“, - teigia Jutoje gyvenanti Alison Lucas.

Jutoje įsikūrusi Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus arba Mormonų Bažnyčia garsėja nuolankumo kultu, dėl šios priežasties tokia masinė pasipriešinimo kampanija įvardijama kaip kolektyvinis maištas.

„Tai buvo sunki kelionė, o dabar simboliškai pasiekėme jos tikslą. Tiesiog tikiuosi, jog tai padrąsins žmones ir padės geriau jaustis dėl savo sprendimo“, - teigia renginio organizatorė iš Lihajaus, Jutos, Zilpha Larsen.

Pati Mormonų Bažnyčia save vadina „vieninteliu tikruoju“ krikščionių tikėjimu. Šis tikėjimas ištikimoms šeimoms žada amžinai trunkančius santykius ir laimę, o suteikia šias dovanas per ypatingus religinius ritualus.

Viena iš priežasčių, kodėl tiek daug žmonių vienu metu nusprendė atsisakyti mormonų tikėjimo, įvardijama bažnyčios politinė agitacija prieš tos pačios lyties asmenų santuokas ir doktrinos, prieštaraujančios moksliniams atradimams, arba įvardijamos kaip rasistinės ar seksistinės.

Kiti tvirtina, jog patys mormonai nevienodai aiškina savo istoriją, kad ir poligamijos praktiką. Bažnyčia išsižadėjo poligaminių santuokų daugiau nei prieš šimtą metų, kai Juta siekė valstijos statuso.

Paklaustas apie masinį mormonų bažnyčios išsižadėjimą, bažnyčios atstovas atsakė, jog bažnyčia myli ir gerbia kiekvieną narį.