Iki 2011 m. buvęs tinkamiausiu gyventi pasaulyje miestu Vankuveris (Kanada) atsidūrė trečioje vietoje, praneša telegraph.co.uk.
Per pastarąjį pusmetį pasikeitė tik 13 iš 140 miestų rezultatai, o per pastaruosius metus pasikeitė 28 miestų (20 proc.) rezultatai.

Kai kuriais atvejais pokyčiai teigiami, pvz., pagerėjo infrastruktūra arba padidėjo stabilumas. Tačiau daugeliu atveju sustiprėjo nestabilumas – pvz., Arabų pavasariu vadinami neramumai, griežtos taupymo priemonės Europoje, nepasitenkinimas Kinijoje.

Rezultatai prastėjo dėl konfliktų. Taip yra ne tik todėl, kad stabilumas – svarbiausias kriterijus vertinimo sistemoje, bet ir todėl, kad stabilumas veikia kitas kategorijas. Pavyzdžiui, ginkluoto konflikto grėsmė turi įtakos ir infrastruktūrai, veikia prekių, paslaugų sritį bei pramogas.

Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Azijoje yra 13 miestų, kuriuose klesti nusikalstamumas, neramumai, tvyro didelė terorizmo grėsmė. Tai akivaizdžiausia Damaske. Dėl neramumų Sirijos sostinė per pastaruosius metus reitinge smuktelėjo 10 vietų. Dėl pilietinio karo Libijoje smuktelėjo ir Tripolis. Konfliktas Libijoje baigėsi, bet miesto reitingas nepakilo – akivaizdu, kad reputacija ne taip lengva pataisyti.

„The Economist Intelligence Unit“ reitingas, kuriame – 140 miestų, sudarytas pagal tinkamumo gyventi sąlygas. Miestus vertino pagal 30 kriterijų penkiose didesnėse kategorijose – atsižvelgiant į stabilumą, sveikatos priežiūrą, kultūrą ir aplinką, švietimą, infrastruktūrą. Vertinta nuo 1 iki 100 balų skalėje. Geriausias įvertinimas, be abejonės, 100 balų.

Skaitytojų dėmesiui, 10 tinkamiausių gyventi miestų pasaulyje:

10. Oklandas (Naujoji Zelandija)

Oklandas

9. Pertas (Australija)
Stiprėjanti ekonomika traukia į Pertą talentus ir investicijas iš viso pasaulio. Viduržemio jūros gyvenimo būdas su plaukiojimu ir vakarienėmis paplūdimyje dabar daugeliui atrodo be galo patrauklus.

Pertas

8. Helsinkis (Suomija)
Šis miestas džiaugiasi šių metų Pasaulio dizaino sostinės titulu, yra vienos iš turtingiausių Europos valstybių centras.

Helsinkio katedra

7. Sidnėjus (Australija)
Šis miestas ne tik žavus uostas, jame – viskas, ko gali geisti lankytojai: puikūs paplūdimiai banglentininkams, pasaulinio lygio kulinarija, triukšmingas naktinis gyvenimas, daugybė parduotuvių, meno galerijų, muziejų, parkų, jau nekalbant apie Sidnėjaus operos rūmus, kurie yra vienas didingiausių XX a. pastatų.

6. Adelaidė (Australija)
Adelaidę vadina elegantiškiausiu Australijos miestu su žaliais bulvarais ir didingais parkais. Be to, čia palaidoti garsus kriketo žaidėjas Donaldas Bradmanas ir buvęs šalies premjeras Donas Dunstanas, septintą dešimtmetį papiktinęs australus tuo, kad atėjo į parlamentą mūvėdamas rožinius šortus.

Adelaidė

5. Kalgaris (Kanada)
Šis Albertos valstijos miestas garsėja Laukinių Vakarų atmosfera.

Kalgaris

4. Torontas (Kanada)
Ketvirtą pagal dydį Šiaurės Amerikos miestą imigrantų srautai pavertė vienu kosmopolitiškiausių pasaulio miestų. Jame gyvena talentingi dizaineriai, menininkai, architektai, amatininkai, muzikantai ir virėjai, daugybė studentų suteikia miestui gyvybingumo, čia gausu aukščiausio lygio muziejų.

3. Vankuveris (Kanada).
Miestas, anksčiau buvęs pirmoje sąrašo vietoje. Šiame kosmopolitiškame mieste pridygę dangoraižių, verda aktyvus kultūrinis gyvenimas. Kosmopolitiškumas ypač atsispindi miesto restoranuose.

Vankuveris

2. Viena, Austrija.
Austrijos sostinė – vienas iš dviejų dešimtuke ne Australijos ir ne Kanados miestų, kuris džiugina ne tik art nouveau stiliaus gerbėjus. Yra daugybė priežasčių aplankyti Vieną, ypač žiemą, kai mieste sklando romantiška Kalėdų dvasia. Čia ir garsių kompozitorių Mozarto, Strausso, Beethoveno muziejai, jaukios kavinaitės su garsiaisiais štrudeliais bei Vienos šokoladiniu tortu.

Viena

1. Melburnas (Australija)
Čia gimė australiškas futbolas, 1956 m. vyko olimpinės žaidynės, vyksta lenktynės „Australian Open“ ir „Australian Grand Prix“. Melburnas – sportiškiausias Australijos miestas, sportas čia tiesiog tapęs religija.