Taigi ką derėtų žinoti apie popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimą.

TOP 10 dalykų sužinosite paspaudę ant nuorodų straipsnio apačioje.

Nuo kovo 1-osios dienos popiežius Benediktas XVI gaus popiežiaus emerito titulą, tokią informaciją antradienį oficialiai patvirtino pats Vatikanas.

Skelbiama, kad pontifikas ir toliau bus vadinamas Benediktu XVI, o ne senuoju vardu – Josephas Ratzingeris. Vatikanas praneša: į popiežių ir toliau, esant progai, bus galima kreiptis Jūsų Šventenybe Benediktai XVI.

Lygiai taip pat, kaip buvę prezidentai visą likusį gyvenimą, net ir palikę šį postą, pagarbiai vadinami prezidentais. Žodis emeritas kilęs iš lotynų kalbos, iš veiksmažodžio emereri (reiškiančio ištarnauti, baigti savo darbą).

Benediktas XVI Vatikaną vasario 28-ąją paliks sraigtasparniu, oficialiai jis atsistatydins 21 val. Lietuvos laiku ir išvyks į popiežių vasaros rezidenciją, kur praleis apie tris mėnesius.

Vėliau Benediktas XVI persikels į savo naujus namus – Vatikano pietvakariuose esantį buvusį vienuolyną, žinomą kaip „Mater Ecclesiae“.

Žiniasklaida skelbia, jog Vatikano sodininkai ir toliau rūpinsis ten esančiu 500 kvadratinių metrų ekologišku sodu ir daržu – esą popiežius labai mėgsta iš ten užaugintų apelsinų pagamintą uogienę.

Kol „Mater Ecclesiae“ bus parengtas pontifiko atvykimui, popiežius ilsėsis popiežių rezidencijoje Kastel Galdolfe, į pietus nuo Romos.

Popiežius emeritas ir toliau galės vilkėti baltą rūbą, o ne tradicinę juodą kunigo sutaną ar raudoną, kuria vilkėti gali tik kardinolai.

Tai bus paprasta balta sutana, nebus jokių skrybėlių ar kitų itin prabangių bažnytinių drabužių, buvusių privalomais Šventojo tėvo soste (leidinys „Wall Street Journal“ netgi klausė „Ar popiežius dėvi „Prada“?“).

Popiežius emeritas privalės atsisakyti garsiųjų raudonų batų, vietoj jų mūvės rudos odos apavą, kurį jam pasiuvo meistrai iš Meksikos ir padovanojo, kai popiežius lankėsi jų šalyje.

Auksinis popiežiaus žiedas, dar vadinamas Žvejo žiedu, bus sunaikintas specialiai šiam tikslui pagamintu sidabro plaktuku – tai bus padaryta iš karto po Benedikto XVI atsistatydinimo.

Tokia praktika įprasta. „Visi daiktai, tiesiogiai susiję su Šv. Petro tarnyste, privalo būti sunaikinti“, - teigia oficialusis Vatikanas. Bus sunaikintas ir Benedikto XVI asmeninis atspaudas.

Popiežius emeritas po atsistatydinimo nebeturės jokių administracinių ar oficialų pareigų. Jis nedalyvaus konklavoje ir nerinks savo įpėdinio (procese nedalyvauja ir vyresni nei 80 metų kardinolai).

Tačiau jo įtaka bus neabejotinai juntama, nes, eidamas Šventojo tėvo pareigas, jis skyrė 67 iš 115 konklavoje dalyvausiančių kardinolų. Vyresnieji dvasininkai šiuo metu itin nuodugniai tyrinėja anksčiau sakytas Benedikto XVI kalbas, ieškodami bent menkiausios užuominos, kokio įpėdinio jis pageidautų.

Paskelbęs apie atsistatydinimą, Benediktas XVI sakė, jog visą laiką skirs maldoms už Bažnyčią. Jo vyresnysis brolis, monsinjoras Georgas Ratzingeris, taip pat užsiminė, jog Benediktas XVI bus labai laimingas, galėdamas patarti savo įpėdiniui, jeigu tik pastarasis pareikš tokį pageidavimą.

Atrodo, jog popiežiaus emerito dienotvarkėje numatytas ir skaitymas bei rašymas. Pontifiko bibliotekoje, 2005 metais įrengtoje popiežiaus apartamentuose, sukaupta 20 tūkst. knygų.

Šventajam tėvui taip pat patinka groti pianinu ir žiūrėti senas komedijas. Be to, Benediktas XVI labai myli kates. „Mater Ecclesiae“ gyvens bent viena iš jų – Contessina.

Benediktui XVI atsistatydinus, nebeveiks jo paskyra socialiniame tinkle „Twitter“ (nebeveiks @Pontifex ir dar aštuonios jos versijos skirtingomis kalbomis). Kelis priešpaskutinius įrašus socialiniame tinkle jis paskelbė trečiadienį, paskutinės jo audiencijos dieną.

Tikimasi bent kelių sulaukti ir ketvirtadienį. Praeitų metų pabaigoje pradėjusi veikti popiežiaus paskyra „Twitter“ socialiniame tinkle turėjo 2,5 mln. pasekėjų.

Klausimas, ar popiežius į sraigtasparnį pasiims savo „iPad“, lieka neatsakytas.

Vadinamuoju interregnum laikotarpiu (laikotarpiu tarp dviejų popiežių, kai Katalikų Bažnyčia lieka be tiesioginio vadovo), Vatikanas karščiausias naujienas skelbs „Twitter“ paskyroje, priklausančioje Valstybės sekretoriatui, @TerzaLoggia.

Kad ir kokie kuklūs bebūtų Benedikto XVI gyvenimo po atsistatydinimo planai, vargti jam tikrai neteks. Popiežius emeritas galės naudotis dosnia privačia Vatikano sveikatos apsaugos sistema.

Manoma, jog juo rūpinsis gydytojai, popiežiaus sveikatą prižiūrėję ir anksčiau. Galimas dalykas, jog popiežiumi emeritu ir toliau rūpintis kelios medicinos seselės iš Vokietijos, kurios tą darė ir jam einant Šventojo tėvo pareigas.

Paskutinį kartą popiežius buvo atsistatydinęs prieš 600 metų, tad nėra precedento, koks turėtų būti pontifiko pensijos planas. Remiantis kanonų teise, į pensiją išėjusiais dvasininkais Bažnyčia pasirūpinti privalo. Nėra jokių abejonių, jog taip bus padaryta ir su Benediktu XVI.

Popiežius ir Georgas Gansweinas

Asmeninis Benedikto XVI sekretorius arkivyskupas Georgas Gansweinas lieka savo poste. Būtent jam pavesta pasirūpinti ir Benedikto XVI įpėdinio reikalais. Atrodo, jog teks tarnauti dviem šeimininkams.

Popiežius Benediktas XVI

Plačiai paplitęs įsitikimas, jog popiežiaus sprendimais abejoti negalima – nei tuo, ką jis sako, nei tuo, ką daro: taip yra dėl vadinamosios neklystamumo galios.

Pirmoji Vatikano taryba 1870 metais nusprendė, jog popiežiaus nutarimų neklystamumu abejoti negalima tik tais atvejais, kai jie priimami ex-cathedra (oficialiai). Benediktas XVI niekada nepasinaudojo šia privilegija (iš tikrųjų, po 1870 metų buvo paskelbtas vienas vienintelis toks nutarimas).

Atsisakęs Šventojo tėvo pareigų, popiežius emeritas nebeteks teisės į ex-cathedra pareiškimus.