Pasak Europos Parlamento (EP) pranešimo žiniasklaidai, Sacharovo premija už minties laisvę kasmet teikiama su priespauda ir neteisybe kovojantiems bei žmogiškąsias vertybes ginantiems asmenims ir organizacijoms. 2020 m. ši premija buvo skirta Baltarusijos opozicijai.

Kandidatus Sacharovo premijai už minties laisvę gauti gali siūlyti EP politinės frakcijos arba mažiausiai 40 europarlamentarų. Spalio 21 d. EP pirmininkas kartu su politinių grupių lyderiais išrinks laimėtoją, o gruodžio 15 d. Strasbūre vyks Sacharovo premijos už minties laisvę teikimo ceremonija.

Šių metų kandidatai buvo pristatyti rugsėjo 27 d.:

– Alexei Navalny – Rusijos opozicijos politikas, kovos su korupcija aktyvistas ir pagrindinis politinis prezidento Vladimiro Putino oponentas, Europos liaudies partijos ir „Atnaujinkime Europą“ frakcijos nominuotas už drąsą kovojant dėl laivės, demokratijos bei žmogaus teisių. Milijonams sekėjų žinomas dėl savo „LiveJournal“ tinklaraščio, „YouTube“ ir „Twitter“ paskyrų, jis tarptautiniu mastu išgarsėjo organizuodamas demonstracijas, dalyvaudamas rinkimuose ir propaguodamas reformas prieš korupciją Rusijoje, prezidentą Vladimirą Putiną bei jo vyriausybę.

2020 metų rugpjūtį, keliaudamas į Sibirą, jis buvo apnuodytas. Kelis mėnesius A. Navalny gydėsi Berlyne, o 2021 m. sausį grįžo į Maskvą, kur buvo suimtas. Vasario mėnesį nuteistas kalėti du su puse metų. Šiuo metu įkalintas griežto saugumo bausmių kolonijoje, balandį jis surengė 23 dienų bado streiką, protestuodamas prieš medicininės priežiūros stoką. 2021 metų birželį Rusijos teismas uždraudė Alexei Navalny regioninius biurus ir jo kovos su korupcija fondą.

Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas

– Afganistano moterys, nominuotos Socialistų ir demokratų bei Žaliųjų /Europos laisvojo aljanso frakcijos už drąsią kovą dėl lygybės ir žmogaus teisių. Ankstesniu Talibano režimo laikotapiu, moterys patyrė priverstinę santuoką, didelį mirtingumą, žemą raštingumą, priverstinius nekaltybės tikrinimus ir draudimą keliauti be vyro. Sugrįžus Talibano režimui, moterys vėl yra atribojamos nuo valdžios ir švietimo, o jų teisėms bei laisvėms gresia pavojus.

Moterys, nominuotos Sacharovo premijai, yra:

Shaharzad Akbar – Afganistano nepriklausomos žmogaus teisių komisijos pirmininkė;

Mary Akrami – Afganistano moterų tinklo vadovė;

Zarifa Ghafari – Maidan Šaro merė nuo 2018 m.;

Palwasha Hassan – aktyvistė, Afganistano moterų švietimo centro direktorė;

Freshta Karim – mobiliosios bibliotekos įkūrėja ir švietimo bei mokymosi šalininkė;

Sahraa Karimi – pirmoji Afganistano valstybinės kino kompanijos moteris prezidentė;

Metra Mehran – moterų įgalinimo ir švietimo šalininkė ir „Moteriškų perspektyvų judėjimo“ įkūrėja;

Horia Mosadiq – žmogaus ir moterų teisių aktyvistė;

Sima Samar – žmogaus teisių gynėja, buvusi moterų reikalų ministrė ir buvusi Afganistano nepriklausomos žmogaus teisių komisijos pirmininkė;

Habiba Sarabi – Afganistano Islamo Respublikos derybų grupės narė;
Anisa Shaheed – politinė pranešėja.

– Jeanine Áñez, Bolivijos politikė, kovos su represijomis prieš disidentus ir teisės viršenybės trūkumu Lotynų Amerikoje simbolis, nominuota Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijos. 2019 m. lapkritį ji tapo laikinąja prezidente po to, kai dabartinis prezidentas Evo Morales buvo įtariamas sukčiavimu rinkimuose. 2020 m. lapkritį, po laisvų ir sąžiningų rinkimų, valdžia buvo perduota taikiai, tačiau 2021 m. kovo 13 d. Jeanine Áñez suimta ir apkaltinta „terorizmu, maištu ir sąmokslu“. Ji buvo apkaltinta valstybės perversmo prieš Evo Morales rengimu ir nuo to laiko yra įkalinta.

– Sultana Khaya, Sacharos aktyvistė ir žmogaus teisių gynėja, įsikūrusi Vakarų Sacharoje, propaguojanti Sacharos žmonių apsisprendimo teisę, nominuota Kairiųjų frakcijos. Ji yra „Žmogaus teisių gynimo ir gamtos išteklių grobimo Budždure / Vakarų Sacharoje stabdymo lygos“ prezidentė ir Sacharos organizacijos prieš Maroko okupaciją (ISACOM) narė. Nuo 2020 m. lapkričio 19 d. S. Khaya taikomas namų areštas be konkretaus teismo sprendimo. Nuo 2005 m. ji patyrė fizinę prievartą, grasinimus mirtimi, kankinimus ir seksualinę prievartą.

Per pastaruosius metus Maroko valdžia suintensyvino represijas prieš Sacharos aktyvistus ir žurnalistus – su jais elgiamasi netinkamai, priekabiaujama, jie yra savavališkai areštuojami, siekiant nutildyti ar nubausti už nesmurtinius veiksmus prieš Vakarų Sacharos okupaciją. 2021 m. liepos 1 d. Jungtinių Tautų specialioji pranešėja žmogaus teisių gynėjų klausimu Mary Lawlor griežtai pasmerkė represijas prieš Sultana Khaya.

– „Global Witness“ ne pelno siekianti organizacija, nominuota Marie Toussaint ir dar 42 EP narių. Ši organizacija daugiau nei 25 metus tyrė ir atskleidė aplinkos ir žmogaus teisių pažeidimus naftos, dujų, kasybos ir medienos sektoriuose, stebėdama pinigų srautus ir įtaką per pasaulinę finansinę bei politinę sistemą. Šiuo metu organizacija taip pat orientuojasi į ekstremalių klimato sąlygų, išpuolių viešoje erdvėje ir pilietines laisves bei aplinkosaugininkų apsaugą visame pasaulyje.

Nuo 2011 m. „Global Witness“ ir jos 22 vietiniai partneriai tiria piktnaudžiavimą valdžia, siekdami apsaugoti žmogaus teises, kasmet tikrindami ir skelbdami visame pasaulyje nužudytų gynėjų skaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)